Minst 40 döda i flygkrasch

Uppdaterad 2015-11-05 | Publicerad 2015-11-04

Minst 40 personer har dött i en flygkrasch i Sydsudan, enligt flera nyhetsbyråer.

Flygplanet, ett rysktillverkat fraktplan, kraschade nära den internationella flygplatsen i huvudstaden Juba.

Endast en bebis överlevde kraschen.

Det var strax efter att planet lyft från den internationella flygplatsen i huvudstaden Juba i Sydsudan som planet störtade. Kraschen inträffade ungefär 800 meter från flygplatsen.

Det finns olika uppgifter om hur många som dött i olyckan. Minst 25 personer har dött i kraschen, varav flera av dem ska vara barn, rapporterar AP. Men bland andra Al Jazeera rapporterar att över 40 personer har dött och hänvisar till myndigheter.

En överlevande

Tre personer ska ha överlevt kraschen, varav en av dem är ett barn, enligt chefen för flygplatsen i Juba.

Men vid 15.30-tiden kunde Sydsudans transportminister berätta att två av de skadade har dött och att endast barnet överlevde, skriver Sputnik News.

Enligt Ateny Wek Ateny, presidentens talesman, ska barnet ha varit en liten pojke på mindre än ett år gammal.

Det ska ha varit ungefär 20 personer ombord på planet, bekräftar myndigheter i Sydsudan, besättning och ett okänt antal passagerare.

Flera av dödsoffren i olyckan befann sig på marken när planet kraschade, enligt vissa uppgifter låg ett antal mindre hus i området.

– Vi vet inte hur många som har dött på marken, säger Ateny Wek Ateny i ett uttalande.

Överbelastat

Enligt den ryska tv-kanalen LifeNews ska fraktplanet ha varit överbelastat när det kraschade. Detta har dock inte bekräftats, skriver AP.

Men det uppges vara vanligt att ta med familjemedlemmar på fraktflygplan även om det inte är tillåtet, enligt Kenyi Galla, biträdande verksamhetschef för kombinerade Air Services, det bolag som chartrar flygningar över Sydsudan. Det är dock inte Air Services som chartrat detta flyg.

– Normalt sett används (detta plan) för att transportera 12 personer, men problemet är att fler har åkt. Det här planet är för last och inte för passagerare, säger han till AP.

Ryskt fraktplan

Enligt Reuters källor ska stjärtfenan av planet och andra delar av planet vara utspridda på stranden längs Nilen. AP:s reporter beskriver att sandaler, cigaretter och öl låg utspritt vid planets vrakdelar.

Flygplanet var ett rysktillverkat fraktplan, ett Antonov An-12, men enligt nyhetsbyrån Interfax ska planet inte ha tillhört ett ryskt flygbolag.

– Det var ett rysktillverkat fraktplan avsett för oljefälten i området. Den kraschade strax efter start på onsdag morgon, säger Ateny Wek Ateny till AP.

Sydsudan är världens yngsta land, det blev självständigt 2011 då det bröt sig loss från Sudan. Sedan 2013 är det inbördeskrig i landet.

Olyckan inträffade bara några dagar efter att ett ryskt plan kraschat på Sinaihalvön. Totalt dog 224 människor i den flygkraschen.

Följ ämnen i artikeln