Kungen: Alla får hjälpas åt

Uppdaterad 2015-09-25 | Publicerad 2015-09-24

VÄNERSBORG. Alla måste hjälpas åt i flyktingkrisen.

Det sa kungen under ett besök på en skola för asylsökande barn i Vänersborg.

– Vi får alla hjälpas åt, med den bakgrund och de resurser vi har, säger kungen.

Kungen och kronprinsessan Victoria var under förmiddagen med på en samling i Kumlienskolan, en skola för asylsökande barn i Vänersborg i Västergötland. Barnen sjöng och rimmade av hjärtans lust och kungligheterna lärde sig texterna och sjöng med.

Efter besöket var kungen imponerad:

– Ungdomarna är väldigt duktiga, de kan en del svenska redan. Man ser glöden i ögat, de vill verkligen lära sig. Lärarna har ett fantastiskt engagemang och det är fantastiskt vad receptiva barnen är. De har ett roligt jobb på det sättet. Jag kommer inte ihåg att det var så här roligt när jag gick i skolan, säger han.

”Vi måste hjälpas åt”

Kungen blev allvarlig när han pratade om flyktingkatastrofen.

– Jag tror att vi alla känner att när folk är i nöd måste vi hjälpas åt så gott vi kan. Alla får sätta till det vi har, det finns inga kardinallösningar, säger kungen.

Efter samlingen gick kungen och kronprinsessan runt bland eleverna.

Faiza, 11 år, fick en längre pratstund med kronprinsessan Victoria.

– Vi håller på med motsatsord och hon tittade när jag löste frågorna. Jag berättade att min syster, som är nio månader, heter Estelle. Och mitt namn på svenska är Victoria!

Bjöd kungen på syrisk dessert

På asylboendet på Restad gård bor ungefär 1 200 personer, hälften av dem kommer från Syrien. Byggnaderna är från början av 1900-talet och ligger naturskönt strax utanför Vänersborg.

Migration och integration är en av årets fokusfrågor för kungahuset.

Under förmiddagen besökte kungen och kronprinsessan också en syrisk familj, en pappa och hans söner, som nyligen fått uppehållstillstånd.

– Det var väldigt roligt att träffa dem. Vi bjöd på en syrisk dessert och kungen tyckte att det var gott, säger pappan Moutaz Alsafdi, 49.

Under eftermiddagen fortsatte programmet med besök på vuxenutbildningen och SFI i Uddevalla. Kungen och kronprinsessan träffade personer som lär sig svenska samtidigt som de sysslar med praktisk verksamhet, som att lära sig cykla eller snickra. Både kungen och Victoria var på glatt humör och skämtade med eleverna.