Inbördeskriget i KD

Uppdaterad 2018-09-06 | Publicerad 2012-01-29

Göran Hägglund sparkade ut honom ur regeringen.

Det blev startskottet för Mats Odells bittra strid mot sin gode vän och partiledare.

I dess kölvatten blossade ett inbördeskrig upp i KD.

Aftonbladet har kartlagt konflikten som riskerar att krossa riksdagens minsta parti.

Det är söndag kväll den 3 oktober 2010. Göran Hägglund har kallat till sig Mats Odell för ett möte på sitt arbetsrum på Socialdepartementet. Det är nu han ska meddela Odell, som han känt i över 30 år, att han inte får fortsätta som finansmarknadsminister.

Ett par veckor tidigare har Kristdemokraterna gjort ett katastrofval. Alliansen behåller regeringsmakten men Hägglund känner sig ändå som förlorare med blott 5,6 procent av väljarna bakom sig. Utan moderata stödröster hade partiet med all sannolikhet åkt ur riksdagen.

Nu krävs förändring, förnyelse och föryngring. Det går inte att slösa bort en dyrköpt ministerpost på Mats Odell, 64, resonerar han.

Fredrik Reinfeldt, som är noga med matematiken, ville egentligen att KD skulle tappa en minister till följd av partiets usla valresultat. Efter segdragna och tuffa förhandlingar gick statsministern till slut med på att utöka regeringen med två ministrar.

Men den tunga posten som finansmarknadsminister tvingas Hägglund släppa. Finansminister Anders Borg, som står statsministern mycket nära, vill regera finansdepartementet med en partikamrat. Han har tröttat på konflikterna med den envise Odell. Bankpaketet KD-ministern försökte få igenom gjorde Borg rosenrasande.

– Det skulle ha försatt Sverige i nära nog samma kris som Grekland, säger en källa.

Hägglund är inte heller så imponerad över Odells insatser. Trots brinnande finanskris lyckades han varken profilera sig själv eller KD. Istället fick superduon Borg och Reinfeldt ta åt sig hela äran.

Odell måste helt enkelt bort. Men hur blir man av med en minister som inte vill sluta?

Under mötet på Hägglunds arbetsrum får Odell ett erbjudande: Avgå frivilligt, skyll på din ålder och säg att du är nöjd med att ha varit minister två gånger. I gengäld lovade Hägglund att berätta hur mycket han hade uppskattat Odells insatser.

Det skulle ha blivit en snygg sorti. Men Mats Odell vägrar. Han blir tvärförbannad. Det är ju en lögn, han vill inte alls sluta.

Där och då börjar striden.

På dagen ett år efteråt meddelar Mats Odell att han utmanar Göran Hägglund om partiledarposten. Det är en helt unik händelse i svensk politik att en sittande partiledare utmanas när han själv inte vill avgå.

Mats Odell påbörjar omgående en turné runt om i landet och får snabbt stöd av två vitt skilda falanger:

• Den moralkonservativa kristna gruppen som har sitt starkaste fäste i Uppsala, där distriktet domineras av medlemmar i frireligiösa församlingen Livets Ord.

• Den politiska högern eller "skattefalangen" som ligger nära gammelmoderaterna. Deras krav är bland annat slopad värnskatt och tuffare tag mot brottslingar.

Odells anhängare finns även bland de kommunalråd som byggt upp en stark plattform på att vara emot centralmakten i Stockholm. Här finns Bengt Germundsson, populärt kommunalråd i småländska Markaryd.

Konflikten djupnar och blir allt smutsigare under Odells turné.  Jonathan Ekman, vd för Livets Ord, startar sajten avgahagglund.nu. Det får Hägglunds anhängare att anklaga Livets ord för att försöka ta över partiet.

Odellfalangen menar att Hägglund toppstyr och omger sig med en bunker.

– Media har missat att det är ett litet gäng kring Hägglund som styr, en bunker. Det är också ett skäl för förändring, säger journalisten och pingstvännen Lars Adaktusson.

När Henrik Ehrenberg, stabschef hos Hägglund ertappas med att smutskasta Odell på nätet under pseudonymen "OveTove", blossar ett regelrätt inbördeskrig upp.

In i det sista var Odell övertygad om seger. Likt en amerikansk presidentkandidat flankerades han av hustrun Elisabeth på helgens riksting i Västerås. Uppenbart smickrad av stödet från partiets unga.

– Det är ett väldigt stort steg att utmana en god vän och kollega sedan mer än 30 år, sa han i sitt valtal.

I går kväll klockan 19.23 vann Göran Hägglund striden med siffrorna 198 mot 88. Ett par platser från honom på främsta raden i kongresscentret satt Mats Odell. Efteråt gav de varandra en kram.

Nu hoppas Mats Odell på försoning.

– Jag tror att Göran förlåter mig, säger han.

Är du bitter över att du petades ur regeringen?

– Nej, det där ältas hela tiden. Även 1994 gick jag från regeringen till riksdagen. Jag vet att det är andra som bestämmer hur länge man får vara kvar.