De vädjade om hjälp - och alla ställde upp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-08

Gerry och Kate McCann fick miljontals människor att hjälpa dem – nu är föräldrarna huvudmisstänkta

LONDON. Mamma och pappa tittar bort – då slår kidnapparen till.

Historien om Madeleine är alla föräldrars mardröm.

Medan Kate och Gerry McCann åker på sorgturné letar tusentals människor efter deras dotter.

Men finns den mystiske pedofilen?

Har paret lurat en hel värld?

Det är på kvällen den 3 maj.

I vita pyjamasbyxor och en rosa kortärmad tröja med åsnan Ior på bröstet ligger Madeleine och sover gott efter en lång dag på stranden.

Bredvid henne på hotellrummet ligger de tvååriga syskonen, tvillingarna Sean och Amelie.

Läkarparet Kate och Gerry McCann sitter på en tapasrestaurang en bit bort från hotellet Ocean Club. En gång i halvtimmen tittar de till barnen.

När de återvänder till rummet vid tiotiden är Madeleine borta. Någon har klättrat in genom fönstret och burit i väg flickan.

Sagan mot sitt slut?

Så börjar historien som nu engagerat en hel värld.

128 dagar senare kan den vara på väg mot ett, om möjligt, ännu svartare slut.

– Jag skrek hennes namn. Det var bara fullständig smärta, panik och smärta.

Kate McCann om sin reaktion när dottern var försvunnen.

Överallt i Praia da Luz sitter affischerna. Vare sig man besöker frisören, snabbköpet eller restaurangerna möts man av bilderna på flickan i sin rosa strandhatt och famnen full av tennisbollar.

Sökandet efter Madeleine koncentrerades i början till området där hon försvann. Med skallgångskedjor, hundar och helikoptrar hoppas polisen hitta flickan som efter bara några dagar fyllde fyra år.

Tusentals människor deltar i sökandet.

Madeleines försvinnande berör inte bara den lilla semesterorten längs med Algarvekusten.

Massvis med bilder

Ingen som semestrat i Europa i sommar har undgått bilderna på fyraåringen på alla flygplatser – eller på busstationer i 27 länder.

Artister, politiker och kungligheter har burit det gula bandet som symboliserar jakten på Madeleine. Bandet säljs på hemsidan som föräldrarna skapat i dotterns namn.

Från påven i Rom, prins Charles och författarinnan JK Rowling till internationella fotbollsspelare har engagerat sig i mardrömmen alla föräldrar kan relatera till.

Ett par veckor efter Madeleines försvinnande träffar de påven vid en audiens i Vatikanen. Han tar deras händer och välsignar en bild av Madeleine.

Stora tårar stiger upp i Kates ögon medan Gerry böjde sig djupt och kysser påvens ring.

– Det här är nog det starkaste jag känt någon gång, förklarade en allvarlig Gerry senare.

– Snälla, snälla gör henne inte illa. Snälla, skräm henne inte. Snälla, säg var vi kan hitta henne. Lämna henne på ett säkert ställe och låt oss veta var hon är.

Kate McCanns desperata vädjan i tv till kidnapparen den 4 maj.

Kate och Gerry McCann gör en video till FA-cupfinalen. Det två minuter långa klippet visas inför 90 000 åskådare och 450 miljoner tv-tittare i 160 länder.

Bilder på flickan ackompanjeras av Simple Minds låt ”Don’t you forget about me”.

Familjen lämnar ut en mängd bilder på dottern. De visar tydligt hur pupillen flyter ut i iris i hennes högra öga – en missbildning som är helt omöjlig att förställa.

Pappans blogg välbesökt

Hemsidan www.findmadeleine.com har haft över 170 miljoner besökare. Där skriver Gerry McCann varje dag en blogg.

Men är allt en bluff? Går det att manipulera en hel värld med tårar och sorg?

– Det blir inte lättare. Vi tyckte det hade gått jättelång tid när det var 50 dagar. Nu har vi dubblat det men det är bara ännu en dag utan Madeleine för oss.

Kate McCann när det hade gått 100 dagar.

Där de flesta ser ett par utom sig av förtvivlan, finns det andra som tidigt ser något annat. Föräldrarna möts av kritik för att de lämnat sina barn utan tillsyn i semesterlägenheten.

Misstankar om att de själva ligger bakom dotterns försvinnande cirkulerar, men trycks tillbaka av läkarparets ständiga närvaro i strålkastarljuset.

– Att lämna dem ensamma där är något jag kommer ångra resten av mitt liv. Och den som dömer mig hårdast är jag själv, säger Kate McCann, 38.

Frågan många velat ställa, men inte vågat, kommer vid en presskonferens i Berlin, 35 dagar efter Madeleines försvinnande:

”Vad tycker ni om det faktum att fler och fler människor verkar peka ut er, att ni sägs uppträda på ett sätt som folk inte förväntar sig, att det antyds att ni kanske har något med det här att göra?”

Plötsligt är stämningen så tryckt att man kan ta på den. Gerry McCann svarar efter lång tystnad.

– Ärligt talat tror jag inte att så är fallet. Jag tror att det är en väldigt liten minoritet av folket som kritiserar oss. Jag har aldrig tidigare hört någon betrakta oss som misstänkta. Polisen i Portugal gör det absolut inte.

– Skuldkänslorna över att vi inte var där när det hände kommer aldrig att försvinna. Alla föräldrar kan nog sätta sig in i hur vi kände. Jag fick panik.

Kate McCann i slutet av maj.

Men polisen i Portugal ändrar sig. I går blev han och hustrun huvudmisstänkta. Nya bevis ska ha hittats i dna-provsvaren.

Under tiden som paret kommenterat anklagelserna som löjeväckande har polisen buggat telefonkonversationer mellan paret McCann och deras vänner. De har även läst deras mejl.

Gerry för talan

Gerry McCann för hela tiden parets talan. Han ses som den starkare. Samtidigt ser Kate McCann smalare ut för varje dag som går. Hon bär på Madeleines gosedjur. Varje sekund, överallt.

I dag finns 35 miljoner kronor i fonden som upprättats i Madeleines namn. Kändisar, multinationella företag och 70 miljoner personer har donerat pengar.

Men familjen är barskrapad. I tre och en halv månad har de levt på besparingar och tagit tjänstledigt från sina läkarjobb samtidigt som de betalar sin villa i Rothley i England och boende i Portugal.

Föräldrarna har knappt rört miljonerna. Endast 100 000 kronor av den summan har använts för resor då de letat efter sin dotter. Otaliga vittnen har påstått att de sett flickan på de mest avlägsna platser från Marocko till Malta och Belgien.

– Vi har inte bråkat. Vi har ett otroligt starkt förhållande. Gerry är bara bättre på intervjuer, det är allt. Ja, han har gjort de flesta resorna, men vi pratar så ofta på telefon att det känns som att jag är där med honom. Jag måste stanna i Praia da Luz för barnen. Jag känner mig närmare Madeleine här.

Kate McCann i magasinet Grazia.

Paret McCann, båda 39 år, hade planerat att åka hem till Rothley, Leicestershire, i morgon för att sörja och ge sina tvååriga tvillingar lite mer stabilitet.

55 poliser

– Jag kan inte föreställa mig hur vi åkte hit som en familj på fem personer och åker hem som bara fyra, säger Kate McCann.

Men den resan är nu mera inställd.

Förutom privatspanare över hela världen arbetar 55 poliser med Madeleine McCann-fallet. Men varken kriminaltekniker eller specialister på gärningsmannaprofiler har kommit närmare sanningen.

Tills nu?