Konsten att sova skuldfritt

Att säja att jag sov gott i går är långt ifrån min största överdrift. Hjärnan reste. En het rad till en ny låt, den attans mobilräkningen jag glömt, mitt favoritklätterträd vid fem års ålder, hon jag måste ringa, den där paddan vi körde över på parkeringen som såg sjukt äcklig ut när den låg där helt platt. Tankar kan flyga. Det är som Google Earth i hög hastighet.

Zooma in på Rio backa ut, stranden ser mighty fine ut. Skrolla över till New York, kolla Brooklyn, wow man ser folk på Bedford Avenue. Testar Bjällerup, äsch suddig bild på 400 meters höjd. Satelliten dissar Skåne.

Men jag var tvungen att bända mej loss från slafen vid någotsånär kristlig tid i morse så större delen av dagen kände jag mej som Nosferatu i dagsljus. Som tur var krävdes inga mirakel av mej denna dag. Bara andas, ät, ring, maila, prata, sitt, gå. Inga konstigheter, det fixar jag i sömnen.

Helt utan förvarning kom jag över ett exemplar av en fin göteborgsk gatutidning. Där läste jag om Michail Kalasjnikov. Mannen som byggde AK-47:an, världens populäraste vapen. Mordens Microsoft Office använd av alla som vill få jobbet gjort. Vare sej det gäller en drive-by i Compton eller ett folkmord i Sahara.

Han frågades huruvida han kunde sova gott om nätterna. Självklart kunde han det. Han menade att det är politikernas fel att så många människor serverats hett bly från hans uppfinning. Man kan tänka sej att dom som tillverkar landminor och napalm resonerar likadant.

Att skylla ifrån sej känns som den äldsta ursäkten i boken men också den effektivaste. Så det är väl bara att plocka fram spaden och börja skyffla undanskyllningarna. Shit, om pappa maskingevär kan sova ska väl en rappande Malmöbo kunna få sin bit av sömnkakan. Jag får nog ställa mej vid spegeln och öva lite. Det är telefonbolagets fel, om inte hon ringer mej får hon skylla sej själv, det var grodans eget fel! Kanske den domstol som skyllde Göteborgskravallerna på demonstranterna kan ge mej en liten lektion i hur man gör. I ett vi mot dom-perspektiv är det alltid DOM:s fel. Men som den store Thomas Öberg en gång sa: ”Det handlar om att ta reda på vem vi är och vem dom är.”

Men frukta ej mina vänner och om ni gör det så kom ihåg att det INTE är ert fel.

Följ ämnen i artikeln