Kristet par lynchades i Pakistan

Uppdaterad 2014-11-07 | Publicerad 2014-11-06

Ett kristet par och deras ofödda barn har dödats av en rasande folkhop i Pakistan, anklagade för att ha bränt Koranen.

De besinningslösa morden spär på de redan starka religiösa motsättningarna i landet.

Sexåriga Suleman sitter tätt intill sina yngre syskon, treåriga Rani och lilla Poonam som inte ens hunnit fylla två. Bilder som nu sprids över världen visar barnen som blickar ut i tomma intet. Nyss miste de sina föräldrar. Deras pappa, tegelarbetaren Shehzad Masih, och mamma Shama Bibi attackerades i tisdags av en lynchmobb på 1 500 personer som gick till angrepp efter att paret anklagats för att ha bränt ett exemplar av Koranen. Händelsen inträffade i Kot Radha Kishan, omkring fem mil från huvudstaden Lahore.

”Slog med påkar”

Liaqat Javed förestår en organisation som ordnar skolundervisning för barnen till de fattiga och ofta skuldsatta tegelarbetarna, bland annat i det område där morden skedde. Han befinner sig i Lahore när TT når honom per telefon.

– De släpade ut dem och slog dem med påkar, sedan kastade de in dem i en tegelugn. Mamman var gravid i femte månaden, säger Liaqat Javed som uppger att han har talat med flera av arbetarna som bevittnade händelsen.

Enligt Liaqat Javed piskade traktens mullor upp stämningen som ledde till att folkhopen tog lagen i egna händer, anföll paret och slet av dem deras kläder innan misshandeln. Det är oklart om de ännu levde då de brändes. Det enda som blev kvar utanför brännugnen var parets skor.

”Falska anklagelser”

Han tror inte för ett ögonblick att paret hade gjort sig skyldigt till hädelseanklagelserna:

– Det är helt falska anklagelser. Deras muslimska grannar har berättat att de var lugna och skötsamma människor som inte gjorde något väsen av sig. Enligt dem är det otänkbart att de skulle ha bränt Koranen.

Till sist orkar Liaqat Javed knappt tala mer om det avskyvärda dådet.

– Vad finns det mer att säga? Vad kan man säga om en mobb som dödat en gravid kvinna och hennes man på detta brutala sätt?

De föräldralösa barnen ska han själv försöka ta hand om tills han har hunnit kontakta deras släktingar.

Rättslösa människor

I Pakistan har den religiösa intoleransen mellan olika grupper stadigt ökat under de senaste decennierna, understryker Sten Widmalm, Pakistankännare och professor i statskunskap vid Uppsala universitet.

– Den kristna minoriteten tillhör den grupp som man litar på minst och som man anser ska ha minst rättigheter. Eftersom den pakistanska hädelselagstiftningen är så omfattande, och innebär att vem som helst kan rikta en hädelseanklagelse mot vem som helst, blir människor helt rättslösa, säger han.

Inte heller Sten Widmalm anser att det är sannolikt att paret skulle ha utfört koranbränningen, även om han i övrigt inte kan uttala sig om det enskilda fallet.

– Man måste troligtvis ha en allvarlig psykisk störning för att bränna Koranen i en sådan kontext som den pakistanska, säger han.

TT

Följ ämnen i artikeln