Löfven leder nordiskt S-toppmöte

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-11-11

OSLO. I dag öppnar Stefan Löfven (S) det nordiska toppmötet för facklig-politisk samverkan över landsgränserna.

På agendan står bland annat att ta fram ett tiopunktsprogram för den nordiska modellen till 2030.

Under två dagar är höjdare från Socialdemokraterna och de fackliga organisationerna i Norden samlade i Sörmarka utanför Oslo i Norge för Samaks kongress. Samak är ett mångårigt samarbete mellan arbetarrörelsens fackliga- och politiska grenar i Norden.

Stefan Löfven är ordförande i organisationen och därmed den som både inleder kongressen i dag och avrundar den i morgon. 

Nordiska framtidsutmaningar

Den viktigaste punkten för kongressen är att presentera den rapport om Nordiska Modellen till 2030 som man arbetat med sedan 2012.

Rapporten avhandlar möjligheter, utmaningar och vägval för de nordiska länderna i fråga om svag tillväxt, klimathot, åldrande befolkning och integration.

Diskussionen om rapporten ska i sin tur leda till ett politiskt dokument i tio punkter som ska vara vägledande för arbetarrörelsen i Norden framöver.

S och LO deltar

Från Sverige deltar en delegation om 15 personer. Förutom Stefan Löfven bland annat partisekreteraren Carin Jämtin, ministrarna Kristina Persson och Morgan Johansson samt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och vice ordförande Tobias Baudin.

Följ ämnen i artikeln