Grattis Lillan - tvillingar!

Publicerad 2015-01-17

Här är Skansens unika glädjebesked - sengångaren Lillan har fått tvillingar.

Men de två små liven blev för mycket för mamman - som nu får hjälp av personalen med matningen.

– Vi jobbar dygnet runt, säger Bosse Jonsson, djurvårdare.

Redan i maj började personalen på Skansenakvariet ana att något var på gång. Den tvåtåiga sengångaren Lillan käkade mer än vanligt och började bli rund om magen.

Och i går morse hände det som alla väntade på - Lillan blev mamma.

Mycket ovanligt

Inte en, utan två små sengångare såg dagens ljus på Skansenakvariet i Stockholm.

– Det är mycket ovanligt. Enligt de uppgifter jag har fått har det bara hänt en gång tidigare på de 650 djur som finns i stamboken, säger Bosse Jonsson, djurvårdare vid Skansenakvariet som följt Lillan sedan hon föddes 1990.

Det första dygnet har varit tufft för de små. Lillan har inte velat mata dem och verkar inte särskilt intresserad av att vistas i samma bur som ungarna.

– Hon är en gammal förstföderska och oerfaren. Normalt sett får de bara en unge, men nu fick hon tvillingar, vilket inte är optimalt. Det kan vara ytterligare en anledning till att hon inte kan ta hand om dem.

"Vi håller tummarna"

Nu måste personalen handmata ungarna. De går i skift och matar ungarna med en liten slatt mjölk åt gången, varannan timme.

– Vi jobbar dygnet runt. Jag ska precis gå på nattskiftet, säger Bosse Jonsson.

Den goda nyheten, enligt Bosse Jonsson, är att Lillan sannolikt kommer att lyckas bättre nästa gång.

– Nu vet hon hur det går till och är en erfarenhet rikare. Förhoppningsvis kan vi få se en liten kull igen om drygt ett år.

Under dagtid kommer ungarna att finnas i en bur inne i mammans anläggning. På så sätt kan de vänja sig vid miljöerna och lukterna på djurparken - vilket är avgörande för att de ska kunna sammanföras med sin mamma i framtiden.

– Nu håller vi tummarna för att de ska klara sig, säger Bosse Jonsson.