Grön ungdoms plan för att fjärma sig från Miljöpartiet

Publicerad 2015-02-18

Magda Rasmusson.

Grön ungdom vill fjärma sig från Miljöpartiet.

För första gången sedan bildandet 1986 planerar ungdomsförbundet att ta fram ett eget politiskt program.

– Det finns flera frågor där vi tycker partiet måste skärpa sig, säger språkröret Magda Rasmusson.

I helgen träffas Grön ungdom för riksårsmöte i Haninge utanför Stockholm. Det är ett ungdomsförbund med vind i ryggen som samlas, det senaste året har medlemskåren ökat rejält, till 6 700 medlemmar. Det innebär att Grön ungdom står för en knapp tredjedel av moderpartiets samlade medlemskår.

För första gången har förbundsledningen också föreslagit att ungdomsförbundet framöver ska ta fram ett eget politiskt program - ett förslag som väntas röstas igenom. Sedan bildandet 1986 har det aldrig hänt, man i stället gått i partiets ledband.

– Tidigare har vi haft en bild av oss själva som att vi ska tycka allt som Miljöpartiet tycker och sedan försöka påverka internt på deras kongresser. Men speciellt nu när MP sitter i regering behövs det fler gröna röster som fortsätter utveckla idéer, säger språkröret Magda Rasmusson.

Ska fungera som grön tankesmejda

Hon menar att Grön ungdom ska fungera som en "grön tankesmedja" som inte behöver ta hänsyn till hur det ser ut i riksdagen eller vad Socialdemokraterna kan tänka sig att kompromissa om.

– Den gröna rörelsen mår bra av att Grön ungdom vågar bli kaxigare och tycka egna saker. Med ett eget politiskt program blir det tydligare vart förbundet står gentemot Miljöpartiet och vilka skiljelinjer som egentligen finns. Vi är ett politisk ungdomsförbund och då är det politik vi ska hålla på med, inte bara organisationsfrågor, säger Rasmusson.

Trots att Miljöpartiet för första gången hamnade i en regering efter valet i höstas var de gröna inte nöjda med resultatet, där man backade till 6,89 procent. Efter valet fick man kritik från Grön ungdom som menade att partiledningen valt fel strategi och inte vågat vara tillräckligt offensiva i klimatfrågan. Det var något som Miljöpartiet senare stämde in i när man gjorde sin egen valanalys.

Enligt Magda Rasmusson finns det flera frågor där de unga gröna tycker att partiet måste skärpa sig.

– Individualiserad föräldraförsäkring är en fråga som är ständigt återkommande. Där tycker vi att MP måste skärpa till sin feministiska politik. Generellt tycker vi också att partiet måste ha högre klimatambitioner. Vi tror till exempel att ett avskaffat reseavdrag är jätteviktigt för att sluta subventionera fossila bränslen, säger hon.

"Det måste märkas att vi sitter med i regeringen"

Från Grön ungdoms sida är man försiktigt positiva till hur Miljöpartiet klarat sig i regeringen.

– Men jag tror man kan växa upp lite till. Å andra sidan har det varit en märklig period för alla politiska partier i och med höstens kaos. Men jag tror att det blir helt avgörande vad vi kommer få se i höstbudgeten, vilka miljöskatter och satsningar på tåg som kommer där. I fall det märks att MP sitter i regeringen, säger Rasmusson. 

Magda Rasmussen och Lorentz Tovatt är föreslagna att sitta ytterligare ett år som språkrör. De utmanas inte.

Bland de som tidigare varit språkrör i Grön ungdom finns flera namn som tidigare gått vidare till att bli framträdande MP-politiker. Det handlar bland annat om Maria Wetterstrand, Gustav Fridolin, Maria Ferm och Jakop Dalunde.