”Valresultatet en kalldusch”

Publicerad 2014-10-29

Grön ungdoms språkrör sågar MP

Miljöpartiets dåliga val­resultat chockade partiet.

Nu får partiledningen med Åsa Romson och ­Gustav Fridolin i spetsen stenhård intern kritik.

– De valde helt fel ­strategi, säger Lorentz ­Tovatt, språkrör för Grön ungdom.

Efter riksdagsvalet lyckades MP för första gången att ta plats i en regering. Men resultatet i riksdagsvalet var samtidigt en besvikelse för partiet, som tappade rejält de sista veckorna. Man backade till 6,9 procent och fick storstryk i fajten mot Sverigedemokraterna om att bli tredje största parti.

Nu får partiledningen hård kritik från de egna leden. Lorentz Tovatt, språkrör för Grön ungdom, menar att både resultatet och partiets valrörelse var "ett stort misslyckande".

– Hela vår ambition under förra mandatperioden var att vi skulle växa och bli tredje störst. Resultatet var en kalldusch.

Han menar att det varit för tyst i frågan efter valet och att det nu krävs en rejäl diskussion i partiet om vad som gick snett, då MP för tredje riksdagsvalet i rad tappade i valspurten.

”Vi misslyckades”

– Den största orsaken var att vi misslyckades med att prata klimat. Det är den frågan vi har högst förtroende i och där vi har bäst politik.

I EU-valet i maj firade MP stora framgångar och blev näst största parti. Men när hösten kom menar Tovatt att de radikala miljöförslagen var borta.

– I flera debatter på slutet var det som att alla partier var överens om klimatet. Problemet har varit att partiledningen haft en tanke om att vi ska slipa av våra kanter för att låta som och bli ett större parti. Jag tror att det är en helt felaktig strategi.

”Mumlade i skägget”

Lorentz Tovatt menar bland annat att partiledningen "mumlade i skägget" i frågan om en höjd bensinskatt.

– Det är som om Anders Borg och Fredrik Reinfeldt hade stått och ursäktat sig för arbetslinjen. Jag tycker stundtals att våra företrädare har ursäktat sig för vår ambitiösa klimatpolitik.

MP satsade inför valet mycket på att höja sin trovärdighet i frågor om jobb och ekonomi. Men enligt Grön ungdom var anslaget för brett.

Lorentz Tovatt menar att den interna debatten är viktigare nu när partiet sitter i regeringen.

– Risken är annars att man blir nöjd så och sitter stilla i båten. Det tror jag vore förödande inför nästa val.

Välkomnar debatt

MP:s partisekreterare Anders Wallner säger att han välkomnar en debatt.

– Det behövs för att partiet ska kunna växa på sikt. Även om vi gjorde vårt nästa bästa resultat i ett riksdagsval någonsin, hade vi självklart högre ambitioner. Grön ungdom har en poäng i att vi spurtade dåligt.

Han menar att partiet inte var lika skickliga inför riksdagsvalet som inför EU-valet med att synliggöra en skiljelinje i klimatfrågan.

Just nu pågår en utvärdering av valet inom MP som ska presenteras i slutet av november.

– Sedan är det viktigt att vi inte låter regeringsarbetet ta över helt. Vi måste ha en livlig idédebatt och förbereda partiet på att kunna växa och bli ännu större i nästa val, säger Wallner.

Miljöpartiets senaste valresultat

Riksdagsvalet 2006:

5,2 procent.

EU-valet 2009:

11,0 procent.

Riksdagsvalet 2010:

7,3 procent.

EU-valet 2014:

15,4 procent.

Riksdagsvalet 2014:

6,9 procent.