Killarnas ”mensläxa” blev en supersuccé

Publicerad 2016-09-21

Anna Beckmans uppmaning till tonårskillarna blev en succé – i tisdags hade alla med sig mensskydd till tjejerna.

NO-läraren Anna Beckman uppmanade pojkarna att börja ha mensskydd i sina skåp – för att hjälpa klasskompisarna.

Men hon hade inte räknat med den respons hon fick.

– I tisdags kom de fram och sa att de hade gjort läxan lite försenat, säger hon.

Det var under sex- och samlevnadsundervisningen i våras som NO-läraren Anna Beckman föreslog att killarna i hennes dåvarande sjundeklass skulle börja ha tamponger och bindor i sina skåp.

– Jag sa det som en uppmaning, säger hon.

Och i tisdags fick hon rejäl respons från killarna, som nu går i åttan.

– Då kom de fram och sa att de hade gjort läxan lite försenat! Nu hade alla mensskydd i sina skåp. Jag berättade för tjejerna och de sa att de redan hade frågat, så himla fint verkligen.

"Säger inte vad någon ska tycka"

På Näsbyparksskolan i Täby där Anna Beckman är lärare har hon utmärkt sig med sina egna metoder i sex- och samlevnadsundervisningen.

– Jag tar mig tid för mina elever. Jag tycker det är jätteviktig allmänbildning att kunna om mäns och kvinnors kroppar, och mens är ju en naturlig företeelse, säger hon.

Förutom naturvetenskap är Anna även lärare i teknik och matte. Hon försöker ha med ett jämställdhetsperspektiv även i den undervisningen – bland annat med räkneexempel.

– I matten får de beräkna hur mycket olika produkter kosta, så ser de hur mycket mens kostar per månad. Men jag säger inte vad någon ska tycka utan låter eleverna diskutera.

Hon fortsätter:

– Ofta tycker killarna att det är jätteorättvist, men har aldrig tänkt på det innan.

Ökat förståelse mellan elever

Förutom att killarna nu kan erbjuda hjälp till tjejer som inte själva har med sig tamponger, har undervisningen också lett till ökad förståelse mellan eleverna.

– I en grupp jag har är eleverna jätteöppna. Där kan tjejerna berätta om de har PMS, och då kanske kompisar kan hjälpa till med att bära deras böcker den dagen, säger Anna.

Anna Beckman beskriver sig som en väldigt öppen person vilket i sin tur gör att det är lättare för eleverna att prata om sex och samlevnad, tror hon.

– Och så tycker ju ungdomar att allt med underliv är spännande.

Den viktigaste poängen är att mens ska betraktas som en angelägenhet även för killar.

– Om du vill bli pappa eller bara är en del av samhället så angår mens dig också. Mens behövs för att vi ska kunna reproducera oss, då berör det män också, säger Anna Beckman.

Följ ämnen i artikeln