Kriminalisera svarthandeln med bostäder!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-19

Lennart Arnstad sablar ned två dumma förslag

”Blås bohajarna på konfekten” hojtar riksdagskvinnan Inger Segelström (s) i Finanstidningen.

Hon har tillsammans med två andra socialdemokratiska riksdagsledamöter skrivit en motion med förslag om rättsliga åtgärder mot svarthandeln med hyreslägenheter.

Låter ju bra.

Precis om hyresgästföreningens förslag om att ge amnesti för den som köpt svart - man garanterar dem att ha kvar hyreskontraktet om de anger svartsäljaren.

Hederligt?

Nej!

Bägge förslagen är förkastliga, anser jag. Konstigt vinklade idéer på en äcklig marknad där det i dag inte är kriminellt att köpa hyreslägenhet svart, bara att sälja.

Men att belöna angivare och ge frisedlar till människor som ger sig in i svarthandeln kan inte vara rätt väg att lösa problemet.

Fastighetsägarna har förstås redan protesterat. Men deras lismande jämmer gör mig också förbannad.

Just deras organisation har i flera undersökningar högröstat avslöjat hur svartmarknaden växer. En mycket medveten lobbystrategi som egentligen bara har ett övergripande mål: att tvinga fram fria marknadshyror - som göder och gynnar fastighetsägarna själva.

Den förtigna sanningen är dock att just skumma värdar ofta är inblandade i svarthandeln. Listigt och förslaget.

Segelström & Co vill att den som anmäler svartaffären ska få behålla lägenheten och få tillbaka 70 procent av pengarna som betalats svart. Låter det frikostigt? Javisst.

Jag tycker man måste var mycket tuffare och framför allt rakare.

Svarthandel med hyreslägenheter ska kriminaliseras rakt av. Det bör bli lika olagligt att köpa som att sälja svart.

Dessutom måste myndigheterna äntligen sätta in en effektiv organisation som spårar upp svartmäklare och skumvärdar. Det kan ju inte vara så himla svårt att kartlägga dem.

Besvärligast är faktiskt att få ordning på svartköparna. Många av dem är inte särskilt oskyldiga offer, törs jag påstå. Åtskilliga smålistiga medborgare agerar på den snuskiga bostadsmarknaden.

Absolut viktigast är givetvis att bygga fler hyreslägenheter, så de räcker för att blåsa svartbanditerna. En medveten bostadspolitik som ser till att hyreslyor blir så billiga att vanliga människor har råd att hyra dem.

Då talar jag om de människor som aldrig i livet ger sig in på svartaffärer. Alltså dem som ska värnas.

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln