Siktade objekt kan lokaliseras i dag

Publicerad 2014-03-24

Ministern: ”Är möjligt inom de närmsta timmarna”

Australiska flygplan har siktat ytterligare föremål i Indiska Oceanen – ett vitt och ett orange.

Nu är ett fartyg på plats för att försöka hitta dem.

– Det är möjligt att objekten kan lokaliseras inom de närmsta timmarna, säger Malaysias transportminister.

Tidigare i dag kom rapporter om att besättningen på ett kinesiskt plan på väg tillbaka till Perth sett flera vita fyrkantiga objekt.

Nu uppger Australien att också besättningen på ett av deras plan siktat nya föremål runt 250 mil sydväst om Perth i Indiska Oceanen under sökandet efter försvunna MH370.

"Ett orange rektangulärt föremål"

"Besättningen ombord har rapporterat att man sett två objekt – det första är ett grått eller grönt cirkelformat föremål och det andra ett orange rektangulärt", skriver den australiska sjöfartsmyndigheten Amsa i ett pressmeddelande.

Nu försöker australiska fartyget HMAS Success lokalisera föremålen.

– HMAS Success är i närheten och det är möjligt att objekten kan lokaliseras inom de närmsta timmarna, eller som senast i morgon bitti, sa Malaysias transportminister Hishammuddin Hussein i ett uttalande på måndagsförmiddagen, svensk tid, enligt BBC.

"Hela besättningen på HMAS Success håller nu utkik efter objekt", twittrade Amsa vid 11.40-tiden, svensk tid.

Oklart om de är från MH370

Föremålen som upptäckts av det australiska flygplanet ska inte vara desamma som de som siktades av det kinesiska, uppger Amsa.

Det är dock inte bekräftat att föremålen som siktats faktiskt kommer från det saknade planet MH370, men om man skulle lyckas fastställa det kommer alla sökresurser att flyttas till den södra korridoren.

Fokus ligger nu på att just lokalisera de objekt som upptäckts.

Ett amerikanskt fartyg har under dagen försökt lokaliserat de föremål som siktades av det kinesiska flygplanet utan att lyckas.

Svårt väder i området

– Nya spår från satellitdata har under de senaste dagarna gjort att vi fokuserar sökinsatsen till den södra korridoren, sa Hishammuddin Hussein under presskonferensen.

Vid 13-tiden, svensk tid, lämnade det sista flygplanet sökområdet för dagen, utan några

Johan Nilsson, professor på meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet och som forskat kring oceanografi, säger till Aftonbladet-TV att väderförhållandena i området försvårar sökandet.

– Det ligger långt ifrån kontinenten och civilisation, och är ett område med hårt väder. Stormar är vanligt förekommande.

Enligt honom kan havsströmmar i området göra att föremål kan flytta sig så långt som fem mil per dygn.

Under presskonferensen uppgavs också att polisen nu har förhört fler än hundra personer under utredningen, bland annat piloternas familjer.

Följ ämnen i artikeln