Knarkdömd expolischef åtalas igen – för mord

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Jari Aarnio, tidigare chef för Helsingfors narkotikapolis. Arkivbild.
Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP/TT
Jari Aarnio, tidigare chef för Helsingfors narkotikapolis. Arkivbild.

Under tiden som narkotikapolischef i Helsingfors hjälpte han till att smuggla in hundratals kilo hasch till Finland.

Nu åtalas Jari Aarnio även för inblandning i det 16 år gamla mordet på en person kopplad till Arlandarånet.

Fyra personer har tidigare dömts till livstids fängelse för mordet på svenskturkiske Volkan Ünsal i Nordsjö i Helsingfors 2003.

Men sedan ny information framkommit väljer nu biträdande åklagare Jukka Rappe att väcka åtal mot ytterligare två personer, rapporterar finländska medier.

Den ena är en gängledare som anklagas för delaktighet i mordet. Den andre – expolischefen Aarnio – åtalas för att ha känt till mordet i förväg men låtit bli att ingripa.

"Tung process"

Båda har nekat till anklagelserna.

– Aarnio har inte fått någon specifik information på basen av vilken han kunde ha ingripit. Aarnio är medveten om att det här blir en lång och tung process. Men när åklagaren fattat beslut om åtal kan man inte göra annat än att sätta igång och jobba, säger Aarnios advokat Riitta Leppiniemi till Svenska Yle.

Motivet för mordet på Ünsal tros bland annat vara bråk om bytet från det spektakulära Arlandarånet 2002, då gärningsmännen kom undan med 44 miljoner kronor. Ingen har dömts för rånet.

Men efter att det preskriberades 2017 har Leo Carmona, känd som grundare av rapgruppen Kartellen, sagt att han planerade och var med och utförde rånet. Carmona är en av de fyra som tidigare dömts för mordet på Ünsal.

Sitter i fängelse

Aarnio avtjänar redan ett 13-årigt fängelsestraff för bland annat grovt narkotikabrott och grovt bedrägeri. Narkotikadomen handlar om hans inblandning i en knarkhärva som började nystas upp 2007 då Centralkriminalpolisen (motsvarande svenska Nationella operativa avdelningen) fick indikationer på att narkotikapolisen skyddade sina informatörer mot andra poliser.

Aarnio gick fri den gången. Men 2013 greps han i samband med en utredning av smuggling av hundratals kilo hasch i tunnor, och dömdes senare för att ha spelat en avgörande roll i att möjliggöra att narkotikan kunde föras in i Finland.

Bland bevisningen fanns 65 000 euro som hittades nedgrävda i den dåvarande polischefens trädgård.

Under utredningen kom det fram att Aarnio haft nära kontakt med den gängledare som nu alltså även är hans medåtalade för mordet på Ünsal.

Publicerad:

LÄS VIDARE