Guantánamo-chef har fått sparken

TT

Publicerad 2019-04-29

John Ring har ansvarat för Guantanamolägret sedan april förra året. Arkivbild.

Efter ett år som chef för fånglägret Guantanamo har dess chef, amiral John Ring, fått sparken. Bristande förtroende anges som förklaring.

En internutredning har pågått mot Ring sedan en månad tillbaka, uppger en talesperson från USA:s sydkommando, en gren inom det amerikanska försvaret. Men varför amiralen utretts är däremot inte känt.

Beskedet ska Ring ha fått i helgen med förklaringen att han inte längre har försvarsledningens förtroende.

Talespersonen förnekar dock att Ring får sparken på grund av de senaste dagarnas uppgifter om hur lägret förbereds för en allt äldre skara fångar. I en lång artikel i New York Times beskrivs bland annat hur lägret anpassas för rullstolar och hur fångarnas behov av sjukvård ökar.

John Ring är den artonde chefen för Guantanamo och har ansvarat för anläggningen sedan april förra året. Han gjorde sig tidigt känd för sina krav på mer resurser till fängelset. Bland annat ville han bygga en ny fängelsebyggnad för några av lägrets fångar.

USA har sedan början av 1900-talet haft en marinbas på platsen för lägret, ett arrangemang som kom till genom ett avtal med Kuba. Först under inledningen av det nya millenniet blev det ett läger för personer som USA inte betraktar som krigsfångar enligt Genèvekonventionen.

Lägret kommer att vara öppet åtminstone till år 2043.

Följ ämnen i artikeln