Putin beordrar militär att höja kärnvapenberedskapen

Uppdaterad 2022-02-28 | Publicerad 2022-02-27

Rysslands president Vladimir Putin beordrar sina förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen.

Han motiverar det med Natos ”aggressiva uttalanden” och västs sanktioner riktade mot Ryssland.

– Hotet kan tolkas som ett tecken på desperation, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.

Rysslands president Vladimir Putin har beordrat militärens förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Det meddelar han vid ett möte med försvarsminister Sergej Sjojgu och ledaren för den ryska militärens generalstab.

Han motiverar det med att Nato uppges ha gjort ”aggressiva uttalanden” riktade mot Ryssland, och att väst har belagt landet, och även Putin själv, med tuffa sanktioner.

Putin: Öka beredskapen att avfyra kärnvapen

Med varningen har Putin beordrat det ryska kärnvapenförbandet att öka beredskapen att avfyra vapnen, skriver AP.

– Västländer vidtar inte bara ovänliga åtgärder mot vårt land på det ekonomiska området, utan topptjänstemän från ledande Natomedlemmar har också gjort aggressiva uttalanden mot vårt land, säger Putin.

I ett tv-tal strax innan Ryssland gick in i Ukraina i gryningen i torsdags uppmanade president Putin omvärlden att inte lägga sig i med orden ”det kan ge konsekvenser större än någon av er mött i historien”.

Flera experter och politiker har fördömt uttalandet.

Rysslands president Vladimir Putin.

Militärstrategen: Kan tolkas som tecken på desperation

Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap på försvarshögskolan, säger att Putins order innebär att risken för kärnvapenutpressning mot västvärlden har ökat.

– Syftet med det är att få väst att inte blanda sig i. Hur stor risken för kärnvapenkrig är däremot kan ingen veta, säger han till Aftonbladet.

Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, kommenterar uppgifterna om Putins order om höjd kärnvapenberedskap.

Han säger att Putins hot kan tolkas som ett tecken på desperation och som en åtgärd för att invasionen av Ukraina inte går som han tänkt sig.

– Han använder hotet om kärnvapen som en avskräckningsmetod mot väst, det är det yttersta hotet han kan komma med nu. Frågan är om vi känner oss avskräckta eller inte? Mitt svar på den frågan skulle vara nej, säger Joakim Paasikivi.

Nästa fråga är om Putin därefter menar allvar med hotet om kärnvapen eller inte, fortsätter han. Enligt Joakim Paasikivi är det omöjligt att svara på.

– Om han är skvatt galen finns det en möjlighet, men det betyder att folket i hans närmsta krets också måste vara galna. Det skulle vara förödande om hotet skulle bli verklighet, fortsätter han.