”Domen var ett misstag”

Publicerad 2013-09-09

Så har Mijailo Mijailovics tio år i fångenskap varit GW: Han borde dömts till vård från början

Anna Lindhs mördare ­dömdes till fängelse i två domstolar.

Trots det har Mijailo ­Mijailovic tillbringat merparten av sitt straff inom rättspsykiatrin.

- Domen var ett stort misstag, han är sjuk och skulle ha dömts till vård från början, säger Leif GW Persson, kriminolog.

Aftonbladet har kartlagt Mijailovics tio år i fångenskap.

Nationella insatsstyrkan hade spanat mot lägenheten i Tullinge i flera dagar innan de slog till. När poliserna forcerade dörren med dragna vapen sprang de rakt över 25-åringen som blev liggande på hallgolvet. En uppgiftslämnare berättar för Aftonbladet att han varken verkade särskilt för­vånad eller rädd.

Domen överklagades

Fyra månader senare, i januari 2004, erkände ­Mijailo Mijailovic mordet på utrikesminister Anna Lindh. Om han var psykiskt störd vid tillfället är Sveriges främsta experter i rättspsykiatri fortfarande inte överens om.

Mijailo Mijailovic dömdes till livstids fängelse för mord i tingsrätten. Men ­domen överklagades och Svea hovrätt dömde honom i stället till sluten rätts­psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Rätten förlitade sig framför allt på rättsliga rådets bedömning - att Mijailovic led av psykotiskt syndrom eller en personlighetsstörning av borderlinekaraktär.

Men även hovrättens ­beslut överklagades och till slut fick Mijailovic sin slutgiltiga dom: livstids fängelse.

- Opinionen för ett fängelsestraff var enormt stark och domstolen föll för trycket, säger Ulf Åsgård, psykiater.

Fick egen avdelning

Mijailo Mijailovic tillbringade sin första tid på Kronobergshäktet i Stockholm där han, av säkerhetsskäl, fick en halv avdelning för sig själv. I Kriminalvårdens rapporter beskriver personalen att 25-åringen tycktes vara ”vid gott mod”, att han tränade mycket, men gick upp i vikt på grund av ett allt större sockersug.

Högsta domstolens dom föll den 2 december 2004.

”Han var orolig”

Kriminalvårdens rapporter beskriver hur Mijailovic våndades över sin säkerhet och kunde inte bestämma sig för om han ville vara kvar på Kumlaanstaltens psykiatriska avdelning, ­eller om han skulle önska att bli placerad på Halls ­observationsavdelning.

- Han var orolig för om han skulle placeras bland andra som hade svårt att ­acceptera brottet han hade begått, men till slut stannade han på Kumla, ett tag åtminstone, säger en källa på Kumlaanstalten.

Enligt kriminalvårds­lagen är besluten över var dömda brottslingar placeras vanligtvis offentliga. Däremot är det sekretessbelagt var de befinner sig för stunden, då lagen måste ta hänsyn till den intagnes personliga ­integritet och säkerhet.

Mijailovic har dock gett sig till känna många gånger under åren genom sin kontakt med myndigheter och domstolar. Han har bland annat krävt att få bli av med sitt svenska medborgarskap, anmält läkare för bristfällig vård och avsagt sig sin ­advokat.

Ha varit våldsam

Men handlingarna visar också hans rörelser inom Kriminalvården, framför allt mellan säkerhetsanstalterna Kumla, Hall och Tidaholm. Han tycks inte trivas på någon av dem. Bara det första året rapporteras ett 40-tal incidenter där Mijailovic varit våldsam mot ­andra intagna, arbetsvägrat och hotat tjänstemän.

Merparten av åren som gått har Mijailovic dock tillbringat inom rättspsykiatrin, bland annat i Sundsvall och Växjö.

- Hittills rör det sig om mellan sju och åtta år som avtjänats inom rättspsykiatrin, säger Aftonbladets ­källa.

Ulf Åsgård, psykiater, är inte förvånad.

- Han borde ha hamnat där redan från början. Hans långa perioder inom rättspsykiatrin visar ju att de ­hade rätt, att han är sjuk och behöver vård, säger han.

GW har ändrat sig

Leif GW Persson, kriminolog, är inne på samma ­linje.

- Det var ett misstag att döma honom till fängelse. Jag var inte övertygad från början, men nu har jag ändrat mig. Mijailovic är bevisligen mycket sjuk - och ­farlig, säger han.

I dag sitter Mijailo Mijailovic på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö där han vårdas på en avdelning med flera andra ”kriminalvårdspatienter” - intagna som är dömda till fängelse men som vårdas inom rättspsykiatrin. Där gäller i stort sett samma regler som på fängelser. De intagna får ­inte ringa eller använda datorer, däremot är det öppet mellan rummen och mer personal.

Sköter sig

Enligt verksamhetschefen David Wirdelöv är kostnaden för en plats på rättspsykiatriska kliniken i Växjö mellan 3 000 och 3 500 kronor dyrare - per dag - jämfört med kriminalvården.

- Den totala kostnaden per intagen brukar vara mellan 5 300 och 6 300 kronor per dag, säger han.

På avdelningen finns ­totalt sex intagna. Mijailovic sitter bland annat tillsammans med Erik Ljungström, 30, dömd för mordet på häktes­vakten i Huddinge, samt Andreas Rydell, 37, dömd för mord på åldringar vid två tillfällen.

- Det är hur lugnt som helst på den avdelningen. Mijailovic sköter sig utmärkt, säger en källa med god insyn i verksamheten.

Den nu 34-årige Mijailovic har inga permissioner och uppges inte heller ha kontakt med någon utanför kliniken.

Får träna varje dag

- Alla andra intagna ringer ut stup i ett, men Mijailo ringer aldrig till någon. Han vill inte prata med någon heller, inte ens sin mamma, säger källan.

Varje intagen får träna en timme per dag, sju dagar i veckan. Enligt uppgift till Aftonbladet köper kliniken även in proteinpulver som delas ut fritt på avdelningen och de intagna får beställa vad de vill äta från centrallasarettets kök som ­lagar maten.

Trots att de intagna lever under samma tak 24 timmar om dygnet umgås de knappt med varandra.

- De är mest på sina egna rum, en del tittar på tv eller spelar tv-spel, säger en ­källa.

Enligt källan håller 34-åringen en mycket låg profil. Mordet på Anna Lindh nämns aldrig.

”Det är inte fel på mig, utan det är det mord jag sitter för som är problemet”, skriver han själv i ett brev till JO.

Men huggen på NK blev inte Mijailovics sista.

Skadade levern

Redan i september 2005 använde han en metallbygel för att misshandla en 59-årig medpatient på den rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. Sex år senare högg han en annan intagen med en skruvmejsel på Kumla­anstalten.

- Han högg på samma sätt som mot Anna Lindh. Två av dem träffade buken och skadade levern, säger en källa på anstalten.

Tio månader senare dömdes han för grov misshandel i Örebro tingsrätt.

Enligt Leif GW Persson är Mijailovic sannolikt lika farligt nu, som då.

- Tillsammans med ­Lasermannen är han en av få brottslingar som jag inte tror att de kommer att ­släppa ut.