Tiotusentals flyr från cyklonen Earl

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-02

”Människor förbereder sig för det värsta”

I natt väntas den tropiska cyklonen Earl dra in över North Carolinas kust.

Tiotusentals evakueras nu från sina hem undan stormen och förstörelsen.

– Turisterna flyr, säger svenska Tina till Aftonbladet.

Mätningar har uppmätt vindarna i cyklonen Earl till nästan 65 sekundmeter vilket gör stormen till en fyra på den femgradiga skala som används i USA.

I går utlyste president Barack Obama katastrofläge i delstaten, skolor längs kusten har stängts och både militär och katastrofhjälp har kallats dit.

Tiotusentals evakueras

Exakt var och hur Earl kommer att dra in över kusten och öarna på den amerikanska östkusten är inte klart men flera samhällen evakueras nu av myndigheterna.

Nancy Scarborough bor på Hatteras Island och är en av de dryg 35 000 människor som fått order om att lämna öarna längs kusten. Hon säger till nyhetsbyrån AP att hon lämnar sitt hem av rädsla för att bli avskuren från omvärlden.

– Jag är orolig för att jag inte kommer att kunna ta mig härifrån annars. Jag sitter hellre fast på fastlandet än på ön.

Fler cykloner på väg

Trace Cooper, borgmästare i Atlantic Beach, säger till AP att många tar stormarna på större allvar sedan Katrina drog in över New Orleans för nästan exakt fem år sedan – en katastrof som krävde 2500 liv.

– Människor är känsligare i dag. Många har sett bilderna från Katrina och förbereder sig på det värsta.

Likheterna med Katrina är många. Om Earls rör sig utanför den mest troliga banan finns risken att stormen skapar en kraftig våg som skulle orsaka stor förödelse när den slår in över land.

Samtidigt står nya stormar på tur ute över Atlandet och många länder i riskzonen är lång sämre rustade för dem än USA.

Turisterna lämnar ön

Cykonen Fiona tros vara på väg mot Puerto Rico medan Gaston för tillfället ser ut att vara på väg mot det redan hårt katastrofdrabbade Haiti.

Svenska Tina Faleberg bor i staden Kitty Hawk som ligger North Carolinas kust.

– Turisterna flyr. De är rädda att broarna till öarna ska spolas bort.

Men de bofasta i staden tar varningarna med ro.

– Turisterna är evakuerade och skolorna stängda eftersom vi förväntar oss översvämningar på vägarna, skolbussarna tar inga risker. Men för de flesta så fortsätter vardagen, vi går till jobbet som vanligt.