Niondeklassare startade initiativ för flyktingar – utsattes för näthat

Publicerad 2016-09-09

När det gick upp för niondeklassarna på Klineskolan att de nyanlända eleverna skulle tvingas flytta startade de en protest. Men direkt rasade rasistiska påhopp in, skriver Helagotland.se.

– Jag blir så berörd och ledsen, säger rektorn.

På skolan i Klintehamn på Gotland har en grupp nyanlända på ett asylboende fått gå i skolan och lära känna nya vänner. Men under tisdagen fick de beskedet att de kommer att tvingas flytta från Gotland till bland andra Haparanda och Piteå. Det tyckte eleverna i årskurs nio var skandal – och de startade uppropet "Låt de nyanlända stanna" där de på en Facebooksida samlar in namnunderskrifter som de ska överlämna till Migrationsverket.

– Vi hoppas först och främst att boendet i Klintehamn inte ska läggas ned, och i andra hand att de här människorna ska få bo kvar på Gotland och fortsätta sina liv som de startat här, sa en elev till Helagotland.se när uppropet lanserades.

Rektorn: ”Jag blir så ledsen”

Men det dröjde inte länge innan Facebooksidan blev en måltavla för rasistiska påhopp. Kommentarer som "hjärntvättade kommunistungar" riktades mot ungdomarna som startat sidan.

– Jag blir så berörd och ledsen. Så fort vi fick vetskap hade elevernas lärare ett samtal om detta, och under fredags morgonen samlar vi gruppen tillsammans med vår skolkurator och sätter oss ner och pratar om detta. Vi kommer också se till att föräldrarna informeras, säger Jessica Nilsson, rektor på Klinteskolan.

Även Malin Nordersjö, klasslärare för årskurs 9, ska ta upp hatet och hur man kan göra för att hantera sådana situationer.

– Jag kommer prata med eleverna om hur de kan göra för att förhålla sig till sådana här kommentarer på nätet och se till att de inte finns kvar på sidan, säger hon till Helagotland.se.

Målet för eleverna är att fortsätta samla in namnunderskrifter och de hoppas att komma upp i mellan 800 och 1 000 stycken. Förhoppningen är att boendet ska få vara kvar och eleverna stanna.