Skrevs ut – nu är han ett vårdkolli

Publicerad 2014-11-12

Alpo, 76, skrevs ut från Karolinska sjukhuset i Huddinge mitt i natten.

Där – på sjukhusområdet – ramlade han igen.

– Han var förvirrad och hade inte ens glasögon. Nu är han ett vårdkolli, säger hustrun Berit Forsell som anmält sjukhuset.

Förra veckan berättade Aftonbladet om ett liknande fall som anmälts till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. En 94-årig man som utan ledsagare skrevs ut från Sollefteå sjukhus mitt i natten den 6 oktober hittades några timmar senare död i sin trappuppgång.

Alpo Forsell överlevde, men är enligt familjen i dag totalt vårdberoende.

Det var den 18 juli som 76-åringen hittades med en blodutgjutning i tinningen i familjens sommarstuga.

– Jag hade varit ute och plockat blåbär på morgonen och hittade honom halvt medvetslös i en blodpöl på källargolvet, berättar hustrun.

”Hade de inte bara kunnat ringa mig?”

Efter ambulansfärd till sjukhuset i Huddinge på eftermiddagen misstänktes stroke, en misstanke som senare under kvällen avskrevs.

– Jag bad sjukhuset meddela mig om de inte skulle behålla Alpo för observation. Men klockan 12 på natten ringde de och undrade om han hade kommit hem.

76-åringen hade då blivit utskriven och lämnat sjukhuset i mörkret och utan sina sönderslagna glasögon. En bit bort på sjukhusområdet föll han åter till marken där han hittades av en förbipasserande.

– Resultatet av den slarviga utskrivningen blev ett till fall, nya skador, ny ambulansfärd och ny röntgen som nu visade på ett flertal blödningar i hjärnan, säger hustrun som anmält utskrivningen till patientnämnden för vidare hantering av IVO.

– Hur kan man bara släppa en 76-årig patient som kan ha legat medvetslös i flera timmar, med ena ögat igenmurat och utan vare sig glasögon, pengar eller nyckel hem?

Efter det andra fallet låg Alpo på sjukhuset i närmare en månad. Därefter skrevs han över till geriatriken i Jakobsberg. Sedan ett tag tillbaka bor han på ett korttidsboende.

– Eftersom min man gått från helt klar, aktiv och självgående till totalt vårdberoende har han fått plats på ett äldreboende nu, säger hustrun som tillsammans med parets två barn försökt acceptera situationen.

– Men det går inte. Det här känns oacceptabelt. Sjukvårdens slarv har försatt honom och oss anhöriga i den här hemska sitsen alldeles för tidigt. Förutom allt lidande för min man så kan man också fundera över de samhällskostnader detta för med sig. Hade de inte bara, som de lovat, kunnat ringa mig så hade jag hämtat honom på natten?

”Låter bekymmersamt”

Klas Östman är presschef på Karolinska universitetssjukhuset. Han känner inte till händelsen med 76-åringen.

– Det låter bekymmersamt, men jag skulle inte kunna svara på grund av patientsekretessen. Det ska enormt mycket till för att man ska kunna lätta på den, säger han.

Han berättar att alla avvikelser analyseras noga på sjukhuset.

– Om man gör en avvikelserapportering så går man närmare in och undersöker om något gick fel. Är det tillräckligt så gör man en Lex Maria-anmälan, men i det här fallet vet jag inte om det har gjorts, säger Klas Östman.