Handelsavtalet kan mjukas upp

Uppdaterad 2016-06-01 | Publicerad 2015-03-19

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Det planerade frihandelsavtalet mellan EU och USA har kritiserats för att sätta demokratin på spel.

Nu menar Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, att avtalet kan vara på väg att mjukas upp.

– Saker som påverkar människor och arbetsmiljö får inte ingå i avtalet. Det har varit vår linje hela tiden och nu upplever vi att de börjar lyssna, säger han.

I måndags tog Karl-Petter Thorwaldsson emot USA:s vice handelsminister Michael Punke på sitt rum i LO-borgen. På agendan stod att diskutera frihandelsavtalet TTIP som EU vill teckna med USA innan årets slut.

– Det var ett väldigt bra möte. Vi menar att man måste förändra avtalet för att det så ensidigt flyttar makt ifrån länder till företag. Nu tycker jag att både EU:s och USA:s förhandlare har börjat lyssna på oss, säger Thorwaldsson.

Fackliga rättigheter inget handelshinder

Svenska LO är i grunden positivt till avtalet men har satt sig på tvären mot de delar av TTIP som handlar om att företag skulle kunna stämma stater vars politiska beslut hotar deras vinster.

– Jag har sagt både till EU och USA att fackliga rättigheter och miljöhänsyn aldrig får ses som handelshinder. Det kommer vi aldrig under några som helst omständigheter att gå med på.

Enligt Karl-Petter Thorwaldsson skulle dock ett förbättrat handelsavtal vara bra för Sverige.

– Sverige som är ett av världens mest exportberoende länder skulle tjäna väldigt mycket på att man öppnar den amerikanska marknaden. Ett exempel är Volvo som har räknat ut att de varje år har en extrakostnad på en miljard bara för att de måste säkerhetstesta sina lastbilar både i USA och Sverige på grund av olika regler. Om TTIP tar bort den typen av handelshinder skulle det gynna vår exportindustri, säger han.

Skickar synpunkter till förhandlare

Karl-Petter Thorwaldsson menar att det nu känns som att de som har ansvaret att förhandla fram det slutliga avtalet nu på allvar lyssnar på den kritik som förts fram.

Bland annat har de svenska fackliga organisationerna LO, TCO och Saco bjudits in att lämna sina synpunkter direkt till förhandlingsdelegationerna. Synpunkterna slutförs just nu och skickas in i slutet av veckan.

Frågan om TTIP har också vållat heta känslor inom politiken. Just nu sitter EU-nämnden i sammanträde. Även där väntas frågan komma upp.