Trump vill skydda "drömmare" i utbyte mot mur

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
President Donald Trump lägger i ett tal fram en kompromiss som han hoppas ska ge USA en ny budget med finansiering av en mur mot Mexiko.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
President Donald Trump lägger i ett tal fram en kompromiss som han hoppas ska ge USA en ny budget med finansiering av en mur mot Mexiko.
USA:s president Donald Trump utanför Vita huset på lördagen.
Foto: Manuel Balce Ceneta /AP/TT
USA:s president Donald Trump utanför Vita huset på lördagen.

USA:s president Donald Trump erbjuder Demokraterna en kompromiss som ska öppna nedstängda myndigheter. Han är redo att ge efter i migrationspolitiken om han får pengar till muren mot Mexiko.

Men ledande Demokrater gjorde tummen ner på förhand.

Presidenten presenterade i ett tv-sänt tal vad han kallade "en förnuftig kompromiss". Trump förklarade att han är beredd att i tre år skydda 700 000 "drömmare" från att deporteras. Det är personer som kom till USA papperslösa som barn och som i dag via migrantprogrammet Daca får möjlighet att arbeta och vistas lagligt i USA två år i taget. Trump har tidigare hotat avbryta programmet, något som Demokraterna kraftig motsatt sig.

Presidenten är också redo att utöka skyddet för 300 000 personer som har tillfällig skyddsstatus i USA med anledning av till exempel krig i hemlandet.

I utbyte kräver Trump bland annat de 5,7 miljarder dollar han vill ha till bygget av en gränsmur. Han vill också ha pengar till 2 750 nya gränsvakter och nya domare som ska avgöra migrantärenden.

"Oacceptabelt"

Enligt Demokraterna har det hela inte föregåtts av några förhandlingar och partiets företrädare ska inte ha fått någon ny inbjudan till Vita huset.

Huvuddragen i Trumps förslag hade läckt ut i förväg och ledande demokrater avfärdade det på förhand "Oacceptabelt", ansåg representanthusets talman Nancy Pelosi. Trumps plan utgör inte ett ärligt försök att undanröja osäkerheten i människors liv och kommer sannolikt inte att antas av vare sig senaten eller representanthuset, sade hon.

Dick Durbin, en av Demokraternas ledare i senaten, hade liknande invändningar och krävde att presidenten och Republikanerna först avslutar nedstängningen och därefter sätter sig ner och samarbetar med Demokraterna.

Stoppar prospektering

Nedstängningen, som under lördagen gick in på sin 29:e dag, har inneburit att 800 000 statsanställda stängts ute från sina jobb eller arbetat utan lön. Medan läget är låst mellan president Donald Trump och Demokraterna kommer fler och fler rapporter om de drabbades situation.

I Washington har ett bryggeri erbjudit de utestängda statsanställda gratis öl, och i New York har en hotellägarorganisation erbjudit dem gratis hotellövernattningar.

På fredagen förbjöd en domstol regeringen att bevilja licenser för att leta efter olja och gas i havet under nedstängningen. Inrikesdepartementet har tidigare återinkallat anställda för att kunna fortsätta hantera ansökningar om att leta olja och gas både på land och till havs trots nedstängningen, vilket väckt kritik från demokrater och miljöaktivister.

Övervägt nationellt nödläge

Ungefär en fjärdedel av den amerikanska statsapparaten drabbas av nedstängningen, som är den längsta i USA:s historia.

Bakgrunden till nedstängningen är att Donald Trump ställde ett ultimatum till kongressen för att få finansiering till ett bygge av en mur, eller barriär, längs gränsen mot Mexiko. Men Demokraterna i kongressen vill inte godkänna de 5,7 miljarder dollar som Trump krävt för bygget, som han tidigare lovat att få fram på andra sätt.

Trump har övervägt möjligheten att utfärda ett nationellt nödläge för att kunna kringgå kongressen och säkra finansieringen av muren, en manöver som troligen skulle stöta på juridisk patrull.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN