Valspya såld på auktion – för över 140 000 kronor

Publicerad 2015-09-27

Valspyan i fråga.

Hundägaren hittade en 1,1 kilo tung valspya.

Nu har han tjänat över 140 000 kronor på strandfyndet som härstammar från kaskeloternas tarmsystem.

Valspyan som hittades på den walesiska stranden Anglesey kan också kallas ambra och är mycket dyrbart. Enligt Nationalencyklopedin är ambra ”oformliga klumpar av komplex kemisk sammansättning (huvudsakligen fetter, eteriska oljor och bensoesyra) innehållande rester av bläckfiskkäkar”.

Klumparna kan väga upp till 400 kilo men den som hittades på en strand i Wales låg bara på 1,1 kilogram, enligt BBC.

– En person kom in med den här illaluktande vaxliknande rugbybollsformade klumpen och bad oss sälja den, säger auktionsförrättaren Adam Partridge till The Indenpendent.

Härstammar från tarmen

Den väntades inbringa kring 80 000 kronor men när budgivningen var över var valspyan såld till en anonym fransk köpare för över 140 000.

Anledningen till att den stinkande bumlingen är värd så mycket är att den är mycket eftertraktad inom lukta gott-industrin. Ambran har en förmåga att binda luktämnen och sägs göra att parfymens doft vara längre.

Exakt hur ambran uppstår är oklart men den härstammar från kaskeloternas tarmsystem och tros spridas genom valens uppkastning. Alternativt att den sprids bakvägen, så att säga.

– Många konstiga grejer har passerat här på auktionsfirman men det här är verkligen det märkligaste, säger Adam Partridge enligt The Independent.

Följ ämnen i artikeln