”Vi sparar i ladorna”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-20

Finansminister Anders Borg stolt över nya budgeten

Stora delar av budgetpropositionen har redan blivit offentliga.

Men pressens intresse var ändå stort när finansminister Anders Borg skulle överlämna budgeten till riksdagen.

Vid 9.40 inledde han den traditionsenliga promenaden. Aftonbladet.se är på plats och bevakar.

Finansminister Anders Borg.

Ett stort pressuppbåd väntade på Anders Borg inne på Finansdepartementets innergård på torsdagen vid 9-tiden på morgonen.

Det var en mycket glad finansminister som hälsade på reportrarna i höstsolen. Anders Borg sa att Sverige nu har mycket god ekonomi och att regeringen vill prioritera de åtgärder som får ännu fler personer i arbete.

– De sakerna kan vi inte kompromissa med, säger han till aftonbladet.se.

Arbetslösa och sjuka

Enligt Anders Borg är det viktigt att det lönar sig att arbeta.

– Jobbavdraget är en sådan sak och det ska också bli en tydligare sjuk- och arbetslöshetsförsäkring, samtidigt som vi satsar mer på rehabilitering.

Vad säger du om att det främst är lågavlönade kvinnor som drabbas av försämringarna vad gäller att vara deltidsarbetlös?

– Vi riktar också ett par förbättringar på det området. Bland annat öppnar vi upp nystartsjobben till den offentliga sektorn. Och även deltidsarbetslösa kommer få chans till nystartsjobb.

Det går bättre för svensk ekonomi nu än på mycket länge. Varför skär ni då ner för dem som har det sämst, de arbetslösa och sjuka?

– Om vi nu spenderar mycket pengar under högkonjunkturen så riskerar vi att sedan få en sänka som blir djupare och längre. Det gäller nu att prioritera de åtgärder som ger fler jobb. Vi tror att det är ett bra tillfälle att göra de här åtgärderna nu när det går bra, säger Anders Borg till aftonbladet.se.

"Rimlig självrisk"

Ett av förslagen är att långtidssjukskrivna ska få 75 procent efter de första tolv månaderna. Det ska inte gå att teckna avtal som höjer den nivån. Finns sådana avtal så blir det statliga tillskottet lägre.

– Det är ett fåtal som har sådana avtal och vi har haft en sådan begränsningsregel tidigare. Vi återgår till ett system som gällde före 1998. Det är rimligt att en självrisk i försäkringen inte kan avtalas bort, sade Borg.

Enligt Borg behövs en sådan självrisk för att få en bättre fungerande sjukförsäkring.

"Sparar i ladorna"

Finansministern säger sig vara mycket stolt över att på morgonen kunna presentera ”en ansvarsfull budget”.

I en högkonjunktur är det lätt att begå misstag och det är viktigt att våga ta till tuffa åtgärder för att kunna säkra en varaktig sysselsättning, enligt Borg.

– Vi sparar i ladorna för att undvika åtstramningar senare, säger han.

Vilka är det som tjänar på regeringens budget i första hand?

– Alla de arbetslösa som kommer i arbete.

Men är det inte så att det är de mest välbeställda som tjänar på det här?

– De här förslagen syftar till en god fördelningspolitik, för rättvisa handlar i första hand om att ha ett arbete.

Angående förändringen av fastighetsskatten. Vad säger du till dem som menar att 6 000 kronor inte är att betrakta som en låg kommunal avgift?

– Genom att vi även sänker skattesatsen för dem med lågt taxerade hus till 0,75 procent, så blir kostnaden lägre och därmed kan man kalla det för en låg avgift, säger Anders Borg till aftonbladet.se.

Regeringen vill också satsa på att förbättra infrastrukturen, öka lärartätheten i skolorna och förbättra folkhälsan.