Estelle får eget sommarparadis

Publicerad 2012-05-11

Kungafamiljen bygger nytt fritidshus

Victorias och Daniels ­fritidshus hinner inte bli klart.

Men Estelle kan ändå räkna med en första ­sommar på Solliden.

– De kommer att vara där i flera månader, säger Roger Lundgren, chefredaktör för Kungliga Magasinet.

Den 22 maj döps Estelle i Slottskyrkan i Stockholm och hela kungafamiljen är på plats.

Daniel har ytterligare ett uppdrag inplanerat under månaden, men sedan är det tomt i både hans och Victorias officiella kalender.

För Estelle innebär det att hon kommer få tillbringa en stor del av sommaren på en av kronprinsessparets favoritplatser –Sollidens slott på Öland.

Egen pool

– Det är kungafamiljens privata paradis. Fastän parken är öppen för allmän­heten får Victoria och Daniel vara i fred där. Kungen ärvde slottet 1950 när Gustav V dog. Så det har alltid varit en fast punkt för både kungen och Victoria, säger Roger Lundgren.

För att även göra plats för Sveriges yngsta kunglighet planerar kungafamiljen nu att bygga ett fritidshus med pool vid Solliden.

Både Borgholms kommun och länsstyrelsen har redan beviljat dispens från strandskyddet. Enligt an­sökan gäller dispensen för byggandet av ett fritidshus, carport och en pool.

Hovet vill inte uttala sig om kungafamiljens byggplaner - och alla handlingar i ärendet är under sekretess eftersom Solliden är ett skyddsobjekt.

– Victoria kommer en dag att få ärva Soliden. Så nu vill hon och Daniel få en egen bas vid slottet och skapa egna traditioner med Estelle. Därför bygger de hus­et, säger Roger Lundgren.

Har sökt tillstånd

Redan för drygt två år sedan ansökte kungahuset även om ett utökat skyddsavstånd i vattnet utanför Solliden.

Något som kan under­lätta för Victoria och ­Daniel när de vill få så mycket privatliv som möjligt under sin första sommar med ­Estelle.

En viktig tid

– Jag vill gärna få den här tiden för mig själv, tillsammans med Estelle. Det känns viktigt att ta tillvara på det och chansen att vara hemma nu när jag kan, sa Victoria till Aftonbladet i sin hittills enda intervju ­sedan hon blev mamma.

Familjens galna vår och sommar

30 april

Kungens 66-årsdag

Över 2 000 personer samlades vid Stockholms slott för att hylla statschefen på hans födelse­dag.

8-9 maj

Childhoods jättegala

Både Silvia och Madeleine är på plats i New York när drottningens välgörenhetsorganisation ordnar sin jättegala för att hjälpa utsatta barn.

22 maj

Estelles dop

Årets stora kungliga glädjefest. Över 400 gäster från hela världen är inbjudna till ceremonin i Slottskyrkan.

10 juni

Madeleines 30-årsdag

Den USA-boende prinsessan fyller jämnt och enligt hovexperten Roger Lundgren kommer Madeleine sannolikt att ­fira den i New York med pojkvännen Chris O’Neill.

19 juni

Daniels och Victorias

bröllopsdag

Förra året blev det ett lugnt firande för kronprinsessparet under deras bröllopsdag. Nu ­talar allting för att Victoria och Daniel gör samma val och spenderar den tillsammans med ­Estelle.

14 juli

Victorias 35-årsdag

Kronprinsessan kommer i vanlig ordning att fira sin födelsedag på Öland, där man anordnar Victoriadagen. Arrangörerna har lovat att ställa ut en extra stol till Estelle, men frågan är om Victoria och Daniel väljer att ta med sin dotter.