”Vi är ledsna - och beklagar”

Publicerad 2012-11-14

Rektorerna på Skårsskolan som Anna, 9, går på informerade i dag alla föräldrar om sina skärpta närvarokontroller.

De rutiner som tidigare endast var muntliga har nu blivit skriftliga.

– Vi har brustit, vi beklagar det och vi är väldigt ledsna, säger Gun Jarkvist, rektor på skolan.

Inte långt från den plats där Anna, 9, hittades i förra veckan efter att ha varit bortrövad i 20 timmar, har alla föräldrar bjudits in till ett informationsmöte.

Mette Järvsén, utvecklingschef i Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning, berättar om skolans kartläggning av händelsen och var man brustit. Hon menar att de ansvariga lärarna skyller på varandra.

– Under den aktuella dagen var det tre olika lärare som skulle ha träffat Anna men ingen ringde. Det beror på att det inte fanns någon skriftlig rutin utan endast en muntlig. Man visste inte vem som skulle ringa, säger hon.

Ny arbetsordning

Rektorerna har nu skrivit ner den muntliga rutinen på papper.

Susanna Hanson, sektorschef för utbildning i stadsdelen, förklarar att det numera är en ny arbetsordning. Något som försvårar kommunikationen.

– Lärarna måste vara behöriga i de ämnen de undervisar vilket gör att det är fler lärare än innan. Förr hade man kanske bara en lärare, säger hon.

Skolinspektionen har nu startat en granskning av skolan. Samtidigt görs det även en arbetsrättslig utredning av stadsdelsordföranden.

– Vi är fortfarande inne i ett krisarbete. Flickan (Anna) är tillbaka i skolan nu och vi jobbar hårt med de nya rutinerna, säger skolans andra rektor Kajsa-Kristina Axéll och hennes kollega Gun Jarkvist fyller i:

– Vi kommer att ta tag i saker på Skårsskolan.

Men många föräldrar är kritiska till skolledningens agerande.

– Det är ett icke-ledarskap på skolan, man rekryterar inga chefer, säger Mattias Holmberg som har en nioårig dotter på skolan.

Han bävar inför hur det ska gå när skolan ska utökas från drygt 300 elever till 550 om något år.

”Mycket är oklart”

Kompisarna Katarina Persson och Anna-Karin Nodby har båda barn på skolan.

– Min pojke åker samma buss till gympan som Anna skulle åka den där dagen. En gång missade han den men då ringde han själv till mig. Några veckor senare hände allt det här med Anna, säger Katarina Persson.

– Det är mycket som är oklart. Man måste kolla så att rutinerna verkligen fungerar också, säger Anna-Karin Nodby, som har ett barn i förskoleklass och ett barn i tvåan.

Rektorerna lugnar föräldrarna som kommit till mötet med att förklara hur de nya frånvarokontrollerna ska genomföras.

– Vi är otroligt lättade att den här händelsen fick den utgång som den fick, säger rektorn Gun Jarkvist.