Nu är nya innersta kretsen klar

Uppdaterad 2013-04-07 | Publicerad 2013-04-06

Knuten i valberedningen löste sig genom ett utökat verkställande utskott. Största skrällarna att Magdalena Andersson bara blev ersättare och att Urban Ahlin som avsade sin kandidatur ändå kom in.

In i det sista pågick förhandlingarna om förslaget till nytt verkställande utskott. Manglingen pågick sent i natt och återupptogs på morgonen.

Med två timmars försening presenterades det nya förslaget, som även visade sig vara en kompromiss. För att få lugn och ro i partiet skapades ytterligare en suppleantplats. Allt för att få plats med en till kandidat.

Ahlin valdes ändå in

Störst skräll var att partiets ekonomiskpolitiska talesperson, Magdalena Andersson, blev suppleant och att Urban Ahlin, som tidigare avsagt sin kandidatur trots allt kom in. Den senare var enligt uppgift till Aftonbladet en eftergift till västsverige som tryckt på för att få in två kandidater. Samtidigt som Skåne kämpade för att få in Morgan Johansson.

”Jobbat länge och hårt”

För att få igenom ett utökat vu krävdes en stadgeändring som klubbades direkt på kongressen. Det nya vu röstades igenom enhälligt av ombuden och följdes av långa applåder.

Valberedningens ordförande, Berit Högman:

– Som ni förstår så har vi jobbat väldigt länge och hårt. För att både fånga allas intressen och den bredd som krävs. Vi ska ha en hög politisk kompetens.

Högman beskrev varje person med en personlig kommentar.

"Elvy Söderström är kommunalråd för Modo" var ett exempel.

I morgon fortsätter personvalen i kongressen i Göteborg med ledamöter till partistyrelsen och programkommissionen.