Fullt kaos inför viktiga VU-valet

Publicerad 2013-04-06

Förhandlingarna om topposterna bröt samman i natt

Valberedningen för nu en intensiv kamp mot klockan för att försöka lösa alla knutar kring vilka personer som ska ingå i partiets innersta krets.

Förhandlingarna om topposterna bröt samman i natt.

– Så länge jag minns har det aldrig varit så mycket kaos kring valet av platserna till partitoppen, säger en S-källa.

Tidigt nu på morgonen återsamlades valberedningen som leds av riksdagsledmoten Berit Högman för ännu ett möte på S-kongressen. Förhandlingarna bröt samman i natt då man inte kunde enas om ett förslag.

Om några timmar, klockan ett i dag, är det meningen att S-kongressen ska ta ställning till vilka som ska sitta i det verkställande utskottet, partistyrelsen och programkommissionen, totalt cirka 60 personer. Men enligt källor som Aftonbladet talat med så är det i nuläget mycket långt i från en lösning.

Hårt tryck

Än så länge har S-kongressen inneburit att de svåra frågorna har lösts. Stefan Löfven och partiledningen har lyckats undvika problem både när det gäller vinster i välfärden och 90-dagsgarantin.

I stället ser det ut som att S-ledarens svåraste strid på kongressen kommer att bli om vilka som ska ingå i partiets absoluta toppskikt.

Berit Högman har ända sedan hon valdes slagit fast att det inte längre främst ska vara geografisk spridning som ska styra, utan att det i stället är viktigare att det blir rätt personer som får de attraktiva platserna.

Men enligt vad Aftonbladet erfar är det en åsikt där valberedningens ordförande har mycket svårt att få med sig partikamraterna. Trycket på att hela landet ska finnas representerat i partiets innersta krets är hårt.

Enligt en källa som Aftonbladet talat med ska ordföranden ha varit så pressad av kraven att hon vid ett mötestillfälle började gråta.

– Hon började med att säga att vi inte ska fokusera så mycket på var ledamöterna kommer ifrån, det har inneburit problem eftersom geografisk spridning alltid har varit viktig, säger en S-källa.

Flera nya namn

Flera personer, bland annat ex-ministern Leif Pagrotsky, har meddelat att de ska lämna S-toppen vilket innebär att flera nya namn ska in.

Enligt Aftonbladets källor finns en stor irritation över att valberedningens tidigare förslag har haft för många företrädare från Stockholm. Under gårdagen ska därför den nuvarande ledamoten Veronica Palm, som representerar Stockholms stad, ha varit på väg ut ur verkställande utskottet, VU. Men det ska ha ändrats vid ett senare möte.

Hetaste stridsfrågan handlar om vilka som ska bli ordinarie ledamöter i VU. Där står kampen mellan Skåne och Östergötland, det vill säga mellan exministern Morgan Johansson och nuvarande VU-ledamoten Lena Micko från Linköping.

Medan kommunalråden föredrar Micko vill Skåne, partiets största distrikt, ha Johansson.

Valberedningens ordförande Berit Högman bekräftar att en hel del arbete återstår innan det finns ett färdigt förslag för kongressen att ta ställning till.

– Vi är inte färdiga, men ur mitt perspektiv är det inget bråk men det är trångt om platserna, säger hon.

”Olika ambitioner”

Klockan sju i morse satte sig valberedningen i ännu ett möte för att försöka lösa de sista knutarna. Exakt vad låsningen består av ville hon dock inte säga före mötet.

– Det är olika infallsvinklar på ambitionerna. Vi vet ju att vi har många olika mål och att vissa är enklare att uppfylla än andra. Men i sak är det viktigt att komma vidare och se helheten och tänka lite längre än utanför kongresshusets väggar.

Berit Högman bekräftar dock att frågan om Stockholmsdominansen är en del i det pussel man nu kämpar mot klockan för att lösa.

– Den diskussionen lever väl i alla sammanhang. Men det är klart att vi ska ha människor som representerar hela landet. Sitter man i VU har man en skyldighet att representera hela Sverige oavsett var man bor och var man är född.

Enligt Aftonbladets källor ska du vid ett tillfälle ha varit så pressad att du började gråta?

– Jag har humör ibland och humör kan ta sig uttryck på olika sätt, jag är en människa som har ganska mycket känslor. Jag kan bli rätt bestämd, säger Berit Högman.

Hur ser du på möjligheterna att ni får fram ett förslag till klockan ett i dag?

– Ja om inte det skulle inträffa, då vet jag inte riktigt. Det är klart att vi ska ha ett förslag då.