Så skaffar du jägarexamen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-12

En skjuten kalv i Småland.

Nu startar älgjakten i södra Sverige.

Saknar du jägarexamen och vill ut och jaga?

Än är det inte för sent.

Så här gör du för att få en jägarexamen innan älgjakten är slut för i år.

Håkan Weberyd, Generalsekreterare för Svenska Jägareförbundet

Älgjakten är årets stora händelse för en majoritet av landets jägare. I norra Sverige har den pågått sedan 7 september, men nu på måndag inleds den i övriga Sverige.

– Vi räknar med 300 000 personer beger sig ut i skog och mark för att jaga älg varje år, säger Håkan Weberyd, Generalsekreterare för Svenska Jägareförbundet

Det senaste året har jägareförbundet sett ett stort uppsving av nya jägare.

– Vi upplever ett spirande intresse hos många. Förra året tog 8 500 personer jägarexamen. En orsak är ett ökande intresse för naturen, matlagning, närproducerat och "riktig" mat, säger Håkan Weberyd.

Inte så svårt

Att ta jägarexamen, som är en förutsättning för att jaga själv och få vapenlicens, är inte så svårt. Alla studieförbund arrangerar utbildningar för blivande jägare. En kurs tar normalt några månader, men samtidigt finns det intensivutbildningar på en helg.

– Vi rekommenderar att man går den klassiska utbildningen inom ett studieförbund. Det blir ett helt annat djup, men samtidigt passar inte den modellen alla. För den stressade storstadsbon kanske det passar bättre med en intensivkurs i stället för en studiecirkel, säger Håkan Weberyd.

Prenumerera på Plus och läs mer om hur du skaffar jägarexamen – och läs kända svenskars jakthistorier.