Mördarjakten filmades

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-21

I går dömdes 24-åringen till tio års fängelse

Här jagar den 24-årige mördaren sitt offer.

Jakten som går genom centrala Helsingborg fångas på bild.

Minuterna senare huggs offret ihjäl för att han sålt mördarens cykel.

MÖRDAREN JAGAR OFFRET En övervakningskamera filmade när 24-åringen jagade 33-åringen. Senare hittades han ihjälhuggen i ett trapphus.

Den 33-årige mannen bestämde själv träff med sin mördare den 26 september i fjol.

”Vi måste träffas snart så vi kan göra opp med cykeln. Som sagt så har jag sålt den. Jag vill gärna göra rätt för mig och det vill väl du också?” skrev offret i ett sms till mördaren.

Första knivhugget

Men 24-åringen var inte lika angelägen om att komma överens. Under mötet i Helsingborgs stadspark senare på kvällen startade bråket. Sannolikt har offret fått sitt första knivhugg redan där.

Offret lyckades fly med mördaren tätt bakom sig. Men jakten fastnade på övervakningskamerorna i parken. Ett vittne såg också hur han sprang in i trapphuset i Pingstkyrkans lokaler på Carl Krooks gata och lämnade blodspår efter sig.

33-åringen hittades senare ihjälhuggen i trapphuset. Rättsläkarna har konstaterat att det var ett knivhugg mot halsen som med stor sannolikhet dödade honom.

Den mördade mannen hade missbruksproblem men var på väg att ta sig ur dem.

– Jag uppfattade en skillnad under det senaste året. Som att han ville komma bort från allt det där för gott, säger en av offrets vänner till Aftonbladet.

För vännerna har de senaste månaderna varit svåra.

– Han var en väldigt snäll och omtyckt person. Det gör det här extra ofattbart.

Tio års fängelse

I går dömde Helsingborgs tingsrätt 24-åringen till tio års fängelse för mord. Han har nekat till brott och domen kommer snabbt att överklagas till hovrätten.

Där hoppas han bli friad.

– Han förnekar brott. Det är inte uteslutet att det dödande hugget har utdelats i Stadsparken. Och där fanns ett antal personer som kan ha gjort det, säger hans advokat Uno Karlsson.