Global bankkris hotar: ”Går in i en farlig fas”

Publicerad 2023-04-11

Världsekonomin befinner sig i en ”farlig fas”, enligt IMF.

Fortsätter räntorna att stiga kan en global bankkris vänta.

– De finansiella riskerna har ökat, säger IMF-rådgivaren Pierre-Olivier Gourinchas.

Det finansiella systemet är i gungning efter dubbla bankkriser i USA och Europa.

Silicon Valley Banks kollaps i mars utlöste chockvågor över det amerikanska banksystemet och fick följder även i övriga världen där bland annat schweiziska Credit Suisse behövde räddas av storbanken UBS för att inte kollapsa.

Men enligt Internationella valutafonden, IMF, är faran inte över.

Credit Suisse behövde räddas undan kollaps.

Kraftiga räntehöjningar under de senaste tolv månaderna har påverkat det finansiella systemet och gjort det svårt för företag att låna pengar.

– Återigen dominerar nedåtriskerna. Nervösa investerare letar efter nästa svaga länk, som de gjorde med Credit Suisse, säger IMF-rådgivaren Pierre-Olivier Gourinchas enligt The Telegraph.

Pierre-Olivier Gourinchas, IMF.

Riskerar att hamna i kris

IMF säger att finansinstitut, som lånat ut mycket pengar i förhållande till sin storlek, som är känsliga för höjda räntor eller är starkt beroende av kortfristig finansiering, riskerar att hamna i kris om räntorna fortsätter stiga.

– Vi går därför in i en farlig fas där den ekonomiska tillväxten förblir låg med historiska mått och där de finansiella riskerna ökat. Inflationen har ännu inte bestämt sig för att vända.

”Kan vara nära att falla”

Enligt IMF är situationen just nu under kontroll, men fortsätter den globala recessionen att öka är risken en på sju att en global bankkris väntar.

– I ett så allvarligt nedåtgående scenario kan den globala BNP per capita vara nära att falla. Något vi uppskattar till en sannolikhet på cirka 15 procent.

IMF:s prognos, som presenterades under tisdagen innebär en tillväxt på 2,8 procent i år och 3 procent nästa år. Det är en något dystrare prognos än den som lämnades i januari i år.