Nytt lagförslag i USA: Förbjud transpersoner nära skolor

Uppdaterad 2024-01-19 | Publicerad 2024-01-18

Transaktivister protesterar i West Virginias delstatshuvudstad Charleston.

NEW YORK. Minst 762 meters avstånd från skolor.

Närmare än så ska transpersoner inte få komma.

Åtminstone om ett lagförslag i West Virginia träder i kraft, som beskriver transpersoner som ”obscena” – och i praktiken innebär att de inte kan röra sig offentligt.

– Jag blir allt mer rädd för min egen säkerhet, säger Ash Orr, 33, transperson i West Virginia.

En republikansk lagstiftare i West Virginia föreslår ett förbjud av transpersoner i närheten av delstatens skolor, och vill klassa dem som ”obscent material”.
Enligt lagförslaget, som lades fram i förra veckan, ska transpersoner tvingas hålla minst 762 meters avstånd till skolor för att ”skydda minderåriga från exponering”.
33-årige Ash Orr är transperson och aktivist i West Virginia. För honom var lagförslaget chockerande.
– Det är till för att skrämma, stigmatisera och avhumanisera oss. Att det här förlaget existerar är tillräckligt för att sända en signal till transpersoner om att vi inte är välkomna här.

Aktivisten Ash Orr, 33.

Om lagen antas, skulle det betyda att skolor måste anmäla transföräldrar till myndigheterna. Transpersoner eller skolor som inte följer reglerna kan dömas till 500 dollar i böter och ett år i fängelse, enligt förslaget.
– För mig som transman skulle det alltså innebära att jag inte kan hämta mitt eget barn på skolan. Om jag försöker riskerar jag att åtalas och kallas ”obscen” – bara för att jag existerar. Och hur ska de transpersoner som bor nära en skola göra?, säger Ash.
– Om du är sexförbrytare kan du däremot röra dig 300 meter från en skola, det vill säga närmre än de föreslår att transpersoner ska kunna göra.

Ska tvingas ”bota” transpersoner

Ytterligare två lagförslag som riktar in sig på transpersoner lades fram i West Virginia förra veckan. Ett av dem ämnar att totalförbjuda all könsbekräftande vård för personer under 21 år. Förslaget säger dessutom att socialarbetare och terapeuter måste försöka ”bota” transidentiteter. Annars kan de straffas.
Förslaget skulle bredda det nuvarande förbudet av könsbekräftande vård för alla under 18 år, en lag som antogs förra året i West Virginia och klassar transpersoner som en ”sexuell avvikelse”.
I det tredje lagförslaget som presenterades föreslås förbud av all ”exponering, uppträdanden eller visning av transpersoner” inför minderåriga. Inte bara på skolor – utan överallt i West Virginia. I praktiken skulle det innebära att transpersoner inte längre kan röra sig fritt i samhället.

– Jag gillar att gå till bokaffären, köpa en kaffe, hänga med vänner, säger Ash.

– Men jag skulle inte kunna göra något längre. Min frihet ligger på huggblocket nu. Det är dystopiskt, en märklig och otäck känsla. De kriminaliserar och försöker utplåna transpersoner.

Kan tvingas lämna staten

Om situationen eskalerar har han övervägt att lämna West Virginia. Men det är svårt; det är här han är uppvuxen och har sin familj.

– Jag vill inte lämna, för jag vet att vi förtjänar bättre. Jag vill stanna och hjälpa till att förändra narrativet. Men i slutändan måste jag tänka på min egen säkerhet främst. Det är verkligen hjärtslitande.
West Virginia har större problem som politikerna borde fokusera på, snarare än transpersoner, anser Ash Orr.
De tre nya lagförslagen är långt ifrån antagna, men ens att veta att de existerar känns hotfullt, fortsätter han.
– Det är inte dags att få panik ännu. Men om de börjar röra sig mot ett godkännande, måste vi lista ut hur vi kan slå tillbaka mot dessa lagar. Det känns som om våra liv används för att locka billiga röster.

Trump trappar upp retoriken

Anti-translagar har ökat dramatiskt i USA det senaste året.
Förslagen handlar bland annat om att stoppa hormonbehandling för minderåriga, vilka idrottslag transelever kan spela i, och vilka toaletter de kan använda.

Trump har lovat att kräva att varje federal myndighet ska sluta främja könsbyten om han blir president igen.

Inför det amerikanska presidentvalet 2024 får transfrågan nytt syre.

Donald Trump, som leder kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat, har trappat upp retoriken, och jämför könsbekräftande vård med ”kemisk kastrering” och sexuella övergrepp på barn.
Under ett tal i Philadelphia i somras avslöjade han vad som väntar om han väljs till president igen:

– På dag ett kommer jag att skriva under en exekutiv order som instruerar varje federal myndighet att sluta främja könsbyten. I alla åldrar.

”Billigt knep för politiker”

Trump gör en redan marginaliserad grupp till måltavla, säger transmannen Ash. Han är besviken över att se hur många väljare som applåderar åt det han säger.
– Människor går på det. Men retoriken bygger på skrämseltaktik och desinformation. Det är ett knep för politiker för att avleda uppmärksamheten från de verkliga problemen i samhället.
Han försöker vara optimistisk. Men redan under årets tre första veckor har nära 300 lagförslag presenterats i USA som riktar in sig mot transpersoner.

Nu är Ash Orr skräckslagen inför vad som sker om Trump eller republikaner ute i delstatsförsamlingar får mer makt i höstens val.
– Jag skräms över språket som används för att prata om mig och andra transpersoner. Och jag är rädd för min egen säkerhet. Det känns värre jämfört med tidigare år: Det eskalerar, folk blir mer djärva med hot och diskriminering. Så ja, jag är rädd.

Följ ämnen i artikeln