Ingen sommarvärme i sikte – kallare än normalt

Publicerad 2023-05-02

Är du less på din vinterjacka, regnkläderna eller den varma, stickade tröjan?

Då kommer du bli besviken.

– Den kommande veckan kommer vara fortsatt sval med temperaturer under det normala i hela landet, säger Hanna Winge, meteorolog på Klart.

Trots av vi nu gått in i maj lyser värmen med sin frånvaro i stora delar av landet. I Norrland ligger temperaturerna på omkring 0-5 grader, medan södra delen av landet får temperaturer på omkring 10 grader.

Varmast blir det i södra Götaland som får upp mot 13 grader varmt.

– Det kommer vara växlande molnighet, med uppehåll och goda solchanser under hela perioden, säger Hanna Winge, meteorolog på Klart.

Då vänder det – sakta

Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge – för i slutet av veckan kommer kvicksilvret börja stiga på termometern.

– Under söndag kommer ett område med varmare luft in från söder och början av nästa vecka höjs temperaturerna något, säger Hanna Winge.

– Det kommer inte bli några sommartemperaturer utan behagliga vårtemperaturer med omkring 10-15 grader i söder och 5-10 plusgrader i norr, säger Hanna Winge.

Värmen kommer – sakta

”Successivt varmare väder”

Under nästa vecka kommer vädret hålla sig stabilt, med endast några lokala regnskurar och mindre mängder regn och en hel del goda solchanser.

Därefter väntas värmen sakta men säkert ta sig in över landet – även om det riktiga sommarvädret verkar dröja.

– Resten av maj ser inte ut att bjuda på några kraftiga väderomslag utan successivt varmare väder, säger Hanna Winge.

Följ ämnen i artikeln