Taiwan: 42 kinesiska stridsplan runt ön

TT-AFP

Publicerad 2023-08-19

Taiwans vicepresident William Lai. Arkivbild.

Kina inledde på lördagen en militärövning i närheten av Taiwan. Taiwans försvarsdepartement uppger att de upptäckt 42 kinesiska stridsflygplan över sin luftförsvarszon.

Kina ska ha släppt foton som visar militärflyg och fartyg som deltar i övningen, som ska syfta till att testa förmågan att ta kontroll över luft- och havsområden.

”Sträng varning”

Militärövningen beskrivs av Kina som en sträng varning efter att Taiwans vicepresident William Lai mellanlandat i USA.

Lai, som är en av kandidaterna till Taiwans presidentval nästa år, stannade nyligen till i både New York och San Francisco under en resa till Paraguay.

Kina har kallat Lai för en bråkmakare och har lovat att vidta ”resoluta och kraftfulla åtgärder för att skydda den nationell suveräniteten”.

Fördömer agerandet

”Försvarsdepartementet fördömer sådant irrationellt och provokativt beteende, och kommer att skicka lämpliga styrkor som svar … för att försvara Taiwans frihet, demokrati och suveränitet”, svarar Taiwan i ett uttalande från försvarsdepartementet.

Kina ser självstyrande Taiwan som en del av landets territorium och har uppgett att man en dag ska ta över ön, med våld om nödvändigt. De senaste åren har Kina regelbundet visat missnöje över politiska aktiviteter i Taiwan genom att öka antalet militära plan som skickas mot ön.