Konst för 25 miljoner i nya miljardbygget

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Region Uppsala

Drygt 25 miljoner kronor. Så mycket kostar konsten i Akademiska sjukhusets nya jättebygge, 100-huset, som invigs senare i vår.

– Kostnaden för konsten är ungefär vad en halv magnetkamera kostar, säger Eva Rosengren, projektledare på Region Uppsala.

Invigningen närmar sig för det problemfyllda miljardbygget, Akademiska sjukhusets ingång 100, som har drabbats av enorma problem och förseningar.

Drygt 2,5 miljarder har det 63 000 kvadratmeter stora jättebygget kostat hittills, och drygt 25 miljoner har man kostat på olika konstverk som ska finnas både i och omkring byggnaden.

Förutom en 36 sidor tjock bok med alla konstverken har också Region Uppsala anlitat ett kamerateam som har dokumenterat arbetet med konstprojektet, och på tisdag är det premiär för sex filmer som ska ge en inblick i det enorma arbetet.

– Jag ser verkligen fram emot det här, och jag kan rekommendera alla att gå och titta på filmerna. De kommer att visas på Offkonsten, som är regionens och kommunens gemensamma konstgalleri som ligger i Stadsteatern, säger Eva Rosengren, projektledare på Region Uppsalas förvaltning kultur och bildning.

I filmerna följer man konstnärerna Andreas Eriksson, Astrid Göransson, Sirous Namazi, Sari Palosaari, Catrin Andersson och konstnärsduon In Every Tree i deras arbete med konstverken.

Foto: Region Uppsala
Akademiska sjukhusets nya jättebygge, ingång 100.

Enprocentregeln bakom stora konstsatsningen

Sedan flera år finns det ett krav på offentliga verksamheter att avsätta en procent av den totala byggkostnaden för konstgestaltning i det fall man bygger nytt, bygger om eller bygger till.

Pengarna ska användas till att ge en yrkesverksam konstnär i uppdrag att skapa konstverk, eller en konstnärlig gestaltning, i anslutning till platsen där det byggs. En regel som gäller bostäder, kontor och på till exempel lekplatser, parker och torg.

För Akademiska sjukhuset innebär det att nya ingång 100-huset, som invigs senare i vår och där byggkostnaden uppgår till drygt 2,5 miljarder, ska innehålla konstverk för minst 25 miljoner kronor.

– Det är en stor summa, absolut, men jag brukar säga så här. Kostnaden för konsten är ungefär vad en halv magnetkamera kostar, tänker man så är det inte så mycket pengar, säger Eva Rosengren.

Men det är ändå mycket pengar med tanke på de ekonomiska problem som redan finns inom vården?
– Samtidigt får man tänka på att huset är på hela 63 000 kvadratmeter, och sett till hur enorm byggnaden är har vi ändå varit väldig effektiva. Vi har till exempel tänkt till när det gäller placeringen av dessa konstverk, att de ska synas där många människor rör sig.

Foto: Q Image /Region Uppsala

Ett rum för den som är orolig och har ångest

Akademiska sjukhusets nya jättebygge kommer bland annat att ta emot patienter med olika blod- och tumörsjukdomar. Exempelvis cancer, som i vissa fall kan leda till både oro och ångest för både drabbade och anhöriga. För de som behöver har man därför skapat ett speciellt rum.

– Vi har skapat ett andrum, ett så kallat stilla rum, där man kan vara om man känner sig orolig eller bara behöver slappna av.

Vad har du själv för favorit bland alla konstverk?
– Oj, det tänker jag inte säga. Jag har jobbat med det här projektet i sju år nu och jag jobbar tätt ihop med alla konstnärer. Jag tycker att alla som kan ska besöka ingång 100, och även om invigningen inte har varit så används redan byggnaden och verksamheten är igång.

Foto: Q Image /Region Uppsala

ANNONS

Storsäljare

Uppsala

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE