Nya uppgifter om försvunna Mattias – polisen utreder människorov

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Mattias, 17, har varit spårlöst försvunnen sedan natten till lördagen.

Nu har polisen inlett förundersökning om människorov.

– Det har gjorts på förekommen anledning gällande en uppgift som kommit in, säger Roger Olsson, lokalpolisområdeschef i Ljungby.

Mattias, 17, försvann från en fest i Ljungby vid 00.30-tiden under natten mot lördagen. Han ska ha haft varken jacka eller skor på sig när han försvann.

Tidigare har polisen uppgett att man inte misstänker något brott i samband med försvinnandet. Men på onsdagseftermiddagen upprättade polisen en anmälan om människorov.

– Det finns ingen misstänkt, utan det är på förekommen anledning. Det handar om en uppgift som kommit in till oss, säger Roger Olsson, lokalpolisområdeschef i Ljungby.

– Men jag vill vara tydlig med att påpeka att det krävs väldigt lite för att vi ska upprätta en anmälan och inleda förundersökning. Det är för att vi ska kunna utreda den här uppgiften, fortsätter han.

Vad är det för uppgift?

– Det kan jag inte säga. Och det kanske visar sig att den inte betyder något.

Hur förändrar det här polisens arbete?

– Sökarbetet fortsätter som tidigare. Men vi kommer också att vidta lämpliga åtgärder för att kontrollera de här uppgifterna. Det är sedvanligt utredningsarbete.

Försvunne Mattias, 17.
Foto: POLISEN
Försvunne Mattias, 17.

Sista spåret: Knackade på hus

Polisen har än så länge fått in relativt få tips om Mattias försvinnande. Inga nya fynd har gjorts.

– Det trillar in lite tips. Någon hade hittat något klädesplagg, men vi har inte kunnat koppla det till personen. Han har iakttagits under natten han försvann. Men sedan vet vi inte vart han har tagit vägen, säger Roger Olsson.

Den senaste gången Mattias sågs var vid 02-tiden under lördagsnatten. Han ska då ha knackat på flera hus i ett bostadsområde.

– Några av fastighetsägarna ska ha öppnat och pratat med honom, eventuellt ska han ha frågat efter vägen, säger Roger Olsson.

Ska söka av Lagaån

I helgen pågick en stor räddningsinsats med helikopter där försvarsmakten och hundratals frivilliga var inblandade.

Den särskilda räddningsinsatsen avslutades på måndagsmorgonen, men lokal polis och frivilligorganisationer har fortsatt söka brett i Ljungby och i terrängen runtomkring.

– Vi har sökt under dagen. Vi kommer även att söka med hund vid Lagaån som rinner genom Ljungby, det kommer ske i morgon eller i slutet på veckan, säger Roger Olsson.

Organisationen Missing people har haft ett 80-tal frivilliga och två hundpatruller ute som sökt under onsdagen.

– Det har inte gjorts några direkta fynd. Vi försöker ta det metodiskt, betar av närområdet och flyttar oss ut, säger verksamhetsledaren Ann-Louise Gustafsson.

Foto: Johan Nilsson/TT
Missing people har engagerat sig i sökandet efter Mattias.
Foto: Johan Nilsson/TT
Flera hundpatruller var ute och letade under tisdagen.
Publicerad:

LÄS VIDARE