Ulf Kristersson slår tillbaka mot kritik om Nato-kansli

Uppdaterad 2022-04-07 | Publicerad 2022-04-06

En finländsk Nato-ansökan rycker allt närmare och Moderaterna beskriver den kommande tiden som en ”ödesstund” för svensk säkerhet.

Men källor inom både S och SD klagar på att Ulf Kristersson tagit täten i Nato-frågan och nu senast inrättat ett eget Nato-kansli.

– Vi uppfattar att Socialdemokraterna inte vill vara helt öppna med de här diskussionerna, att de betraktar dem som en intern socialdemokratisk fråga, svarar Ulf Kristersson på kritiken.

I Finland arbetas det på högvarv inför att landet ska ta beslut om att skicka in en Nato-ansökan eller inte, bland annat har man sonderat hur övriga Nato-länder skulle ställa sig till en finländsk ansökan.

Samtidigt har en rad finländska politiker under senare tid pekat på att allt mer talar för att Finland kommer att lämna in en ansökan.

I Sverige är det fortfarande höljt i dunkel vad två av de tre största partierna egentligen tycker i det förändrade säkerhetsläget – Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

”Är en ödesstund”

Moderaterna har tagit täten i att driva frågan om svenskt Nato-medlemskap och på onsdagen höll partiledaren Ulf Kristersson ett säkerhetspolitiskt linjetal på Försvarshögskolan i Stockholm. Han betonade att Sverige står inför ett avgörande beslut som kommer att behöva tas mycket snart.

– Jag tycker det är en ödesstund för vår del av världen just nu när vi har ett krig mitt framför oss med förfärliga konsekvenser och andra länder som är allianslösa, precis som Sverige, är utsatta för hot. Så det är klart att det är en ödesstund och då måste vi fatta de klokaste besluten för Sverige och det måste vi göra på samma sätt som man nu gör i Finland, sa han efteråt till Aftonbladet.

Senare på dagen träffade han oppositionsledarkollegorna från Finland och Danmark där Nato-frågan var i fokus – och för dryga två veckor sedan gick M ut med att man ska inrätta ett Nato-kansli som leds av den tidigare ambassadören Diana Janse.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under sitt tal på Försvarshögskolan i Stockholm.

Den moderata kraftsamlingen kring Nato har enligt Aftonbladets uppgifter väckt viss irritation inom både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

”Många undrar”

En UD-källa med insyn i säkerhetspolitiska analyssamtalen som hålls mellan riksdagspartierna säger att det finns en irritation över att M inrättat ett Nato-kansli samtidigt som samtalen pågår. Källan säger att det redan finns ett sekretariat som ska bistå analysgruppen, som regeringen har fattat beslut om och som på förhand förankrades med M.

– Många undrar om Kristersson på riktigt är intresserad av att hitta en gemensam lösning i det här allvarliga läget eller inte, säger källan.

Källan menar att det är god stämning på analyssamtalen, där alla riksdagspartier deltar, och att finns ett mål om att ro iland en överenskommelse som alla parter kan skriva under på, ungefär som försvarsberedningen.

Moderatledaren Ulf Kristersson under Natoövningen Cold Response 2022 utanför Narvik i nordnorge på måndagen.

En centralt placerad SD-källa är också kritisk till M:s Nato-kansli och säger:

– Nato-frågan har blivit ett kampanjmedel för Moderaterna. Det är kommunikativt och sitter man i opposition är det svårt att agera på så många sätt. Ska man ha ett svenskt inträde så tror jag dock att alla föredrar en stor politisk enighet och ett stabilt riksdagsbeslut med stor majoritet.

Avfärdar kritiken

Ulf Kristersson avfärdar dock kritiken. Han menar att Moderaterna har varit helt transparenta – och gör vad de kan för att bereda vägen inför en svensk Nato-ansökan.

– Vi uppfattar att Socialdemokraterna inte vill vara helt öppna med de här diskussionerna, att de betraktar dem som en intern socialdemokratisk fråga. Jag är tvärtom supertransparent med alla resor, med kontakterna med Finland, med våra förberedelser. Ska Sverige bli Nato-medlem måste vi vara väl förberedda för den uppgiften och inte överraskas av ett finskt medlemskap.