Moderaterna laddar för att Nato blir valfråga

Publicerad 2022-03-25

ÖREBRO. Moderaterna laddar för att ett svenskt Nato-medlemskap kan bli en valfråga.

På partiets Sverigemöte varnar ledande M-företrädare för att Sverige kan hamna i en svår sits om Finland ansöker redan i vår.

– Det dramatiska beslutet är inte att gå med utan att stå utanför, säger M:s partisekreterare Gunnar Strömmer.

Följ ämnen
Nato

2 000 moderater möts i helgen i Örebro för partiets Sverigemöte – som ska fungera som en startpunkt för M:s valkampanj.

Partisekreteraren Gunnar Strömmers slog i sitt tal fast att ”väljarna längtar efter att möta oss” men han uppehöll sig även vid vikten av ett svenskt Nato-medlemskap.

”Måste diskuteras”

På en pressträff efter talet pekade partisekreteraren på att Moderaterna från och med nu kommer att arbeta för att Sverige lämnar in en svensk Nato-ansökan på Natos toppmöte i Madrid den 29 juni. Men om Socialdemokraterna inte är med på tåget – och det inte finns parlamentarisk majoritet för en ansökan i sommar räknar han med att Nato-frågan blir central i valrörelsen.

Från vänster Anna Tenje, Elisabeth Svantesson, Ulf Kristersson och Gunnar Strömmer. Moderaternas Sverigemöte i Örebro. Gunnar Strömmer, Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson

— Det är inte vi som gör det till en valfråga men om det skulle vara så att Socialdemokraterna envist blockerar frågan, särskilt om finnarna nu under våren skulle bestämma sig för att gå vidare med en ansökan, då blir det ju en valfråga.

Han tycker att det är naturligt att en avgörande fråga som den om Nato behöver diskuteras i en valrörelse.

– Min utgångspunkt är att de viktigaste frågorna för ett land måste diskuteras i valrörelse. Vi har sett en växande opinion för Nato-medlemskap i Sverige och jag tror att det beror på en insikt bland medborgarna att det finns ett före och ett efter det att Ryssland gick in i Ukraina och att spelplanen är omritad. Det dramatiska beslutet är inte att gå med utan att stå utanför, säger Gunnar Strömmer.

Finland på väg mot ett ja

I går kunde Aftonbladet rapportera om att Säkerhetspolisen räknar med att Ryssland kommer att försöka påverka den svenska valrörelsen och särskilt Nato-diskussionen, en bild som Gunnar Strömmer delar.

– Sen tror jag att vi ska vara medvetna om att Ryssland intresserar sig nog ändå för den svenska valrörelsen.

Statsminister Magdalena Andersson och moderaternas partiledare Ulf Kristersson besökte på måndagen den pågående internationella militärövningen Cold Response 2022  i nordnorge. Cold Response är en norskledd vinterövning där Nato- och partnerländer deltar. Sverige deltar med 1 500 soldater och officerare och organiseras tillsammans med finska arméförband.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark hoppas att den säkerhetspolitiska analysgrupp som utrikesminister Ann Linde (S) sammankallat ska bli det forum där partierna kommer överens om en Nato-ansökan. Men han pekar på att mycket hänger på hur vindarna blåser inom Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna under våren.

– Mycket pekar på att Finland är på väg att säga ja till ett Nato-medlemskap, och det kan gå väldigt fort, kanske redan i maj. Det är en realitet som vi måste förhålla oss till. Och där tycker jag inte riktigt att vi ännu har hängt med i Sverige.

MUF kampanjar

Han varnar för en situation där Finland ansöker om Nato-medlemskap och Sverige ”blir kvar på perrongen”.

– Det är oerhört viktiga vägval som är på väg att göras men den bilden har inte svenska medborgare fått för det duckas så mycket. Här har samtliga svenska politiker att ansvar att nu förbereda medborgarna på att ett beslut kan behöva tas redan om 4-5 veckor.

Hans Wallmark, Moderaternas utrikespolitiska talesperson.

MUF-ordföranden Matilda Ekeblad säger att Nato-frågan kommer att bli viktig också i M:s valkampanjer som riktar sig mot unga väljare.

– Det är klart det kommer bli en avgörande fråga. Vi ser att svenska folket vill ha ett Nato-medlemskap.

Hur kommer ni att kampanja för Nato?

– Vi kommer att driva på det här mot unga för att visa på att unga vill ha en fri värld där vi kan leva i fred och demokrati. Det är det man har de här garantierna för. Att kunna skydda sig. Och då krävs ett Nato-medlemskap.