Räddningstjänstens kamp – på tre fronter

Uppdaterad 2023-07-24 | Publicerad 2023-07-23

Den största evakueringen i Greklands historia pågår just nu på Rhodos.

Över 19 000 människor har hittills evakuerats och brandmännen kämpar på tre fronter mot lågorna.

I södra delarna av ön har nödläge utfärdats.

I skrivande stund har Rhodos evakuerat över 19 000 människor, däribland tusentals turister, med anledning av skogsbränderna som härjar på ön sedan i tisdags. På söndagseftermiddagen sa talespersonen för grekiska polisen Konstantia Dimoglidou till franska AFP att de har behövt evakuera 30 000 personer.

Två personer uppges ha lagts in på sjukhus. En med benbrott efter ett fall under evakueringen och en gravid kvinna, som uppges vara vid god hälsa. Än så länge har inga dödsoffer rapporterats från Rhodos, enligt Reuters.

Enligt grekiska myndigheter är bränderna på söndagen mest koncentrerade till de centrala och södra delarna av turistön. Från Salakos och Apollona och ner till områdena nära Kiotari och Lardos. Räddningstjänsten befarar att släckningsarbetet kommer vara extra svårt under söndagen på grund av kraftiga vindar.

På södra Rhodos har nödläge utfärdats under söndagen, enligt den grekiska nyhetssajten Kathimerini.

Under natten evakuerades även byarna Massari, Malonas och Haraki på östra sidan av ön.

På grund av den värmebörja som råder i södra Europa befarar landets experter att de kan komma bli landets mest utdragna brand någonsin.

– Vi kommer förmodligen att gå igenom 15 till 16 dagar av värmebölja, vilket aldrig har hänt tidigare i vårt land, säger en forskningschef vid National Observatory of Athens Kostas Lagouvardos till CNN.

Bilar på rad med mörka askmoln överhängande.

Bekämpar branden på tre fronter

Brandmän kämpar mot lågor på tre fronter: från Apollona i nordväst till Lardos i öst och ner mot Kiotari söderut. 266 brandmän, 49 brandbilar och hundratals volontärer hjälper till i släckningsarbetet längs fronterna, enligt grekiska räddningstjänsten.

Vice branchef Giannis Artopaios sa under söndagseftermiddagen på en blixtinkallad presskonferens att brandkåren gör ”allt vad de kan för att rädda bebyggelsen runt Asklipio”.

På söndagen väntas temperaturen stiga till cirka 40 grader och det råder hårda vindar på ön, vilket försvårar släckningsarbetet.

Grekland, vi är på er sida” skriver EU:s ansvarige kriskommissionär Janez Lenarčič på Twitter.

EU har hittills bidragit med 81 brandmän, 26 fordon och tre flygplan till släckningsarbetet på ön. Även Kroatien, Rumänien och Turkiet har bistått med personal, fordon, flygplan och helikoptrar.

En ledare för oppositionen i Grekland, Nikos Androulakis, säger till grekiska nyhetsbyrån Amna att bränderna är en omätbar miljökatastrof som pågår på Rhodos.

– Ansvaret är enormt. Från att "allt är under kontroll" har vi nått punkten där fastigheter går förlorade och tusentals turister lämnar hotellen och lokalbefolkningen evakuerar sina hus, säger Androulakis.

Lokalbornas solidaritet

Ungefär 100 000 invånare bor permanent på semesterön.

Den grekiska nyhetssajten Kathimerini skriver att flera hundra volontärer från lokalbefolkningen hjälper till med att sätta upp tillfälliga boenden för öns turister och bidrar med mat, vatten och sovsäckar.

Lokalhandlare och restaurangägare har öppnat sina affärer och restauranger för att husera turister.

Andra lokalinvånare har öppnat upp sina hem och erbjudit såväl sängplats och möjlighet till dusch.