Israel har stormat sjukhuset i Gaza: ”Riktad operation”

Publicerad 2023-11-15

Israel stormade sjukhuset al-Shifa i Gaza under natten mot onsdagen.

Enligt militären är det en ”riktad insats” mot Hamas.

– Soldaterna kastade en rökbomb som fick folk att kvävas, säger ett vittne inifrån sjukhusområdet till BBC.

Följ ämnen
Israel

Under tisdagskvällen var al-Shifa omringat av israeliska styrkor. I veckor har Israel anklagat Hamas för att använda sjukhuset för militära ändamål.

Det upprepades under kvällen av USA. Ombord på Air Force One sa Vita husets talesperson John Kirby att USA har egen underrättelseinformation som visar att terrorgruppen har en kommandocentral och ”förmodligen lagrar vapen” på sjukhusområdet.

– Det är ett krigsbrott, sa Kirby enligt Reuters.

Israelisk militär på väg till sjukhuset tidigare i veckan.

IDF: ”Riktad insats”

Några minuter efter 01, svensk tid, bekräftade den israeliska försvarsmakten (IDF) att soldater har tagit sig in på sjukhuset.

I ett uttalande på X, före detta Twitter, skrev IDF att det handlar om en ”riktad precisionsinsats mot ett specifikt område” på sjukhuset.

”IDF:s styrkor inkluderar medicinska team och arabisktalande personer som har fått särskilt träning för att förbereda sig för den här komplexa och känsliga miljön. Avsikten är att de civila som används som mänskliga sköldar av Hamas inte ska skadas”, skrev IDF.

Satellitbild över al-Shifa-sjukhuset från i lördags.

Militären uppgav i uttalandet att soldater har hjälpt till med evakuering av sjukhuset och att de har haft kontakt med sjukhusledningen.

”Vi uppmanar alla Hamas-terrorister som befinner sig på sjukhuset att ge upp”, skrev IDF.

Hamas: ”USA gav grönt ljus”

Hamas förnekar att de har en dold bas på sjukhuset. Under tisdagskvällen anklagade gruppen USA för att ”upprepa israeliska lögner”, skriver Sky News.

Senare under natten, efter att Israel gått in på området, gjorde Hamas ett uttalande där de la skulden på både USA och Israel, rapporterar CNN.

”USA har givit Israel grönt ljus för att begå fler massakrer mot civila genom att upprepa ett falskt narrativ”, stod det.

Även FN fick kritik i uttalandet:

”FN:s tystnad och många länders och regeringars svek kommer inte att avskräcka vårt palestinska folk från att hålla fast vid sin mark och sina legitima nationella rättigheter”.

Timmarna efter sjukhusstormningen kom en första kommentar från Vita huset.

– Vi ger inte vårt stöd för attacker mot sjukhus från luften och vill inte se eldstrider på ett sjukhus där oskyldiga, hjälplösa och sjuka människor försöker få den vård de förtjänar, sa en talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd enligt BBC.

Vittne: ”Kastade rökbomb”

Al-Shifa ligger inne i Gaza stad och består av flera separata byggnader. Sjukhuset är det största i Gaza och den senaste månaden har patienter trängts med civila som sökt skydd på området.

Just efter efter den israeliska stormningen hade BBC kontakt med ett ögonvittne inifrån sjukhuset, den palestinska journalisten Khader Al-Zaanoun.

– Soldaterna kastade en rökbomb som fick folk att kvävas. Jag såg soldaterna gå in i kirurgavdelningen, sa han innan samtalet bröts med den brittiska tv-kanalen.

En skadad man vårdas på al-Shifa-sjukhuset den 5 november.

Några timmar senare fick BBC ny kontakt med reportern.

– Jag såg sex stridsvagnar inne på sjukhusområdet och mer än 100 soldater. De gick in i huvudbyggnaden. Några av soldaterna var maskerade och skrek på arabiska: ”Rör er inte, rör er inte”, sa han.

Även CNN fick under natten mot onsdagen tag i Khader Al-Zaanoun. För den amerikanska tv-kanalen uppgav han att stridsvagnarna riktade sina kanonrör mot sjukhuset.

– Det var skottväxling nere på marken och några fönster på en av byggnaderna är utblåsta, sa han.

Så många finns på sjukhuset

Uppgifterna om hur många människor som finns på al-Shifa varierar. Världshälsoorganisationen (WHO) uppgav på tisdagen att det handlar om cirka 700 patienter, 400 anställda och 3 000 civila.

Det Hamas-styrda hälsoministeriet i Gaza angav enligt BBC något lägre siffror: Upp till 650 patienter, 200–500 anställda och omkring 1 500 civila.

Ministeriets chef Munir al-Bursh sa på måndagen till CNN att många ur personalen vägrat lyda Israels evakueringsorder av rädsla för att patienternas liv:

– Problemet är inte läkarna, det är patienterna. Om de överges kommer de att dö och om de flyttas kommer de att dö på vägen.

Även WHO-chefen Tedros Adhanom Gebreyesus, har slagit larm om läget vid sjukhuset. På söndagen uppgav han på X att sjukhuset varit utan vatten i tre dagar och att den sista generatorn fick slut på bränsle på lördagen.

”Sjukhuset fungerar inte längre”, skrev han.