Trump åtalad för tredje gången – kan få långt fängelsestraff

Uppdaterad 2023-08-02 | Publicerad 2023-08-01

Donald Trump åtalades på tisdagskvällen för tredje gången.

Anklagelserna handlar om ex-presidentens försök att stoppa valresultatet och hans roll i händelserna den 6 januari 2021 när Kapitolium stormades.

De fyra åtalspunkterna kan ge Trump 55 års fängelse.

Strax före klockan 23 på tisdagskvällen, svensk tid, uppgav ex-presidenten Donald Trump att han skulle bli åtalad.

"Jag hör att den galna Jack Smith (den särskilde åklagaren, reds anm), kommer att lämna in ännu ett åtal mot er favoritpresident för att störa presidentvalet 2024”, skrev han på sin egen plattform Truth Social.

”Varför gjorde de inte det här för 2,5 år sedan? Varför har de väntat så länge? För de ville ha processen mitt i min kampanj”.

Smith har lett utredningen mot Trumps försök att undergräva valresultatet 2020. Där inkluderas både stormningen av Kapitolium 6 januari 2021 och frågor om i fall Trump försökte förhindra maktskiftet.

Åtalas på fyra punkter

Vid 23-tiden lämnade juryn in ett förseglat dokument och kallade en icke namngiven person att inställa sig i rätten. Reportrar på plats beskrev ”ett dramatiskt ögonblick i rättsalen”. Strax efter 23.30 uppgav amerikanska medier att det är Donald Trumps namn som står på kallelsen.

Av det 45 sidor långa åtalet framgår att Trump åtalas på fyra punkter. Översatt till svenska lyder de så här:

Konspiration mot USA

Enligt åtalet har Trump försökt stoppa det legitima valresultatet genom medvetna lögner om valfusk. Brottsrubriceringen kan ge upp till fem års fängelse, uppger BNO News.

Konspiration att hindra en officiell process

Den här åtalspunkten handlar, enligt BBC, om Trumps återkommande försök att på förhand störa kongressens godkännande av valresultatet den 6 januari 2020. Flera av de personer som stormade Kapitolium har åtalats för samma brott. Det kan enligt CNN ge 20 års fängelse.

Hindrande av och försök att hindra en officiell process

Gäller Trumps försök att stoppa processen inne i kongressen där valresultatet godkändes den 6 januari, skriver BBC. Även denna åtalspunkt kan ge 20 års fängelse.

Konspiration mot civila rättigheter

Enligt den här åtalspunkten har Trump försökt undergräva varje medborgares grundlagsskyddade rätt att rösta och få sin röst räknad. Brottet kan ge upp till 10 års fängelse, uppger CNN.

Sex misstänkta medbrottslingar

I åtalet listas också sex personer som medkonspiratörer. De namnges inte, vilket enligt amerikanska medier är praxis när de inte själva delges misstanke om brott. CNN har lyckats identifiera fem av de sex:

Rudy Giuliani, Trumps förre advokat. Han påstod bland annat att döda personer hade röstat i Arizona och var enligt åtalet redo att sprida medvetna lögner om valfusk.

John Eastman, också en av Trumps före detta advokater. Enligt åtalet spred han bland annat ett tvåsidigt dokument med en plan för hur vicepresident Pence skulle stoppa godkännandet av valresultatet i kongressen.

Sidney Powell, även hon en av Trumps före detta advokater. I åtalet nämns att hon bland annat lämnade in en stämning mot Georgias guvernör Brian Kemp angående ”massivt valfusk” i hans delstat. Fallet las ner redan inom några veckor. Enligt åtalet har Trump i privata samtal avfärdat hennes påståenden som ”galna”, men ändå stått bakom dem offentligt.

Jeffrey Clark, en tjänsteman vid justitiedepartementet. Enligt åtalet försökte han få departementet att starta utredningar om valfusk trots att påståendena var falska.

Kenneth Chesebro, en Trump-lojal avdokat som enligt åtalet samverkade med Rudy Giuliani i en plan att förfalska intyg från de elektorer som formellt representerar de olika delstaterna när presidenten väljs.

Politisk rådgivare, ej identifierad. Även han deltog i planen om att förfalska elektorsdokument, enligt åtalet.

Trumps förre advokat Rudy Giuliani, en av de utpekade medkonspiratörerna.

Åklagaren: ”Historiskt övergrepp”

På en presskonferens kort efter midnatt, svensk tid, sa åklagaren Jack Smith att stormningen av Kapitolium var ett ”historiskt övergrepp på den amerikanska demokratin”:

– Det drevs av lögner från den misstänkte för att störa en fundamental funktion för USA:s regering: Nationens process att samla in, räkna och godkänna resultatet av presidentvalet.

Smith uppmanade alla att läsa hela åtalet, sa att han siktar på en snabb rättsprocess och underströk att Trump än så länge bara är misstänkt.

Ett av nyckelavsnitten handlar om att Trump ljög medvetet när han ifrågasatte valresultatet. Åklagaren listar flera personer, bland andra dåvarande vicepresidenten Mike Pence, som berättade för Trump att hans påståenden om valfusk var falska.

”Mer än två månader efter valdagen den 3 november 2020 spred den misstänkte lögner att det hade förekommit avgörande valfusk och att han egentligen vann. Dessa påstående var falska och den misstänkte visste att de var falska”, står det i åtalet.

Donald Trump ska infinna sig i rätten på torsdag, uppger justitiedepartementet enligt flera medier.

Trump-anhängare tar sig in mot byggnaden 6 januari 2021.

Tredje åtalet mot Trump

Det är tredje gången på kort tid som Trump åtalas.

I mars åtalades han för mer än 30 fall av bokföringsbrott i samband med att porrstjärnan Stormy Daniels, inför valet 2016, fick 130 000 dollar för att hålla tyst om den påstådda affären med Trump. Pengarna betalades ut av Trumps dåvarande advokat Michael Cohen som själv vittnat om saken inför åtalsjuryn. Trump misstänks sedan ha bokfört utlägget som utgifter för valkampanjen.

I juni åtalades han för sin hantering av hemligstämplade handlingar. Utredningen bygger på fyndet av 33 lådor med dokument som Trump tog med sig från Vita huset efter att han röstades bort som president. De beslagstogs i en FBI-räd mot hans residens i Mar-a-Lago, Florida, i augusti förra året. Flera av dokumenten var märkta som topphemliga. Ett av dem handlade bland annat om kärnvapenförmågan hos främmande makt, har amerikanska medier rapporterat.

Följ ämnen i artikeln