Förundersökning mot Fredrik Kärrholm läggs ner

Publicerad 2023-12-21

Jamal El-Haj.

Åklagaren lägger ner förundersökningen mot riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M).

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) polisanmälde Kärrholm efter att han kallat honom för en "säkerhetsrisk" och påstått att han har kopplingar till Hamas.

Förundersökningen mot riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) läggs ner.
Han har utretts för misstänkt för grovt förtal efter att ha anmälts av riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S).

El-Haj polisanmälde Kärrholm i slutet av oktober efter att moderaten bland annat kallat honom för en "säkerhetsrisk" och påstått att han har kopplingar till Hamas, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat.

– Efter vissa inledande utredningsåtgärder anser jag inte längre att det föreligger ett tillräckligt uttalat samhällsintresse att åklagare driver förundersökningen vidare. Det kan också uttryckas så att åtal inte är påkallat från allmän synpunkt, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren, i ett pressmeddelande.

Fredrik Kärrholm

El-Haj: ”Beklagligt”

Fredrik Kärrholm säger till Aftonbladet att han tycker att beskedet var väntat.

– Men det är också viktigt för demokratin. Det jag sagt och skrivit måste få framföras i en demokrati. Den här anmälan har uppenbart varit politiskt motiverad för att tysta mig. Jag beklagar att polisens tid och resurser behövt användas till detta. Att riksdagsledamöter anmäler varandra för förtal strider mot svensk demokratisk tradition, säger han och fortsätter.

– Jag hoppas nu att Jamal El-Haj slutar gömma sig och svarar på frågor. Han bör bland annat förklara varför han deltagit i demonstration med Hamas-flaggor och närvarat på minnesceremoni för en Hamas-grundare.

Jamal El-Haj skriver i ett inlägg på Facebook att han tycker att beskedet är ”mycket beklagligt”.

”Att lögnen får segra är en förlust för det demokratiska samtalet och för samhället. Det betyder att det är öppet att grovt förtala någon i riksdagen”, skriver El Haj på sin Facebook-sida i samband med beskedet om att förundersökningen lagts ned.

I går meddelade El-Haj att han hoppar av sitt uppdrag i riksdagens utrikesutskott.

Jamal El-Haj var avstängd från sina uppdrag i utrikesutskottet sedan han deltagit på den uppmärksammade Palestina-konferens som partiet avrått ifrån.

Vid årsskiftet skulle partiet fatta beslut om El-Hajs framtid i utskottet. Under gårdagen gav han själv besked.

”Jag väljer nu att avsäga mig mitt uppdrag som suppleant i utrikesutskottet. Jag kommer alltså inte att återkomma dit efter min time-out. Jag gör detta för att fokuset på min person har blivit för stort. Jag ser fram emot att kunna fokusera på mitt viktiga uppdrag i trafikutskottet”, skrev han på Facebook.

Följ ämnen i artikeln