7 frågor och svar om sommardäck i vinterväglag

Då riskerar du böter

Publicerad 2024-04-03

Bilar fast i snöovädret på E4:an vid Gränna.

Det är kaos på E4:an och bilister sitter fast på vägen.

Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) säger att han ”inte vill höra om en enda bilist som givit sig ut i detta efter att ha bytt till sommardäck”.

Här är reglerna som gäller kring sommardäck.

1. Får man köra med sommardäck när det är snö?

  • Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars. Att köra med sommardäck under dessa förhållanden kan leda till försämrad trafiksäkerhet och ökad risk för olyckor.

2. Kan man få böter för att köra med sommardäck när det är snö?

  • Ja, om du kör med sommardäck under vinterväglag under perioden som nämns ovan kan polisen utfärda böter. Detta eftersom du då inte uppfyller kraven för lagens aktsamhetskrav.

3. När är det tillåtet att byta till sommardäck?

  • Du får byta till sommardäck när det inte längre råder vinterväglag, vilket vanligtvis är efter den 31 mars. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på väderförhållandena och inte byta för tidigt, eftersom vinterväglag kan råda även efter detta datum, särskilt i norra delarna av Sverige.

4. Vad händer om man är inblandad i en olycka med sommardäck under vinterväglag?

  • Om du är inblandad i en olycka med sommardäck under vinterväglag och det leder till skador på andra fordon eller personskador, kan det betraktas som vårdslöshet i trafik. Vid allvarligare konsekvenser, som personskador eller dödsfall, kan det handla om vållande till olycka.

5. Är det lagligt att köra med dubbfria vinterdäck året runt?

  • Ja, det är lagligt att köra med dubbfria vinterdäck, även kallade friktionsdäck, året runt. Det är dock inte rekommenderat eftersom vinterdäck är anpassade för kallare temperaturer och kan ha sämre prestanda på sommarvägar, vilket kan leda till längre bromssträckor och sämre väggrepp.

6. Vilka konsekvenser kan det få att köra med vinterdäck på sommaren?

  • Att köra med vinterdäck på sommaren kan leda till ökad bromssträcka, sämre väggrepp, och snabbare slitage på däcken. Detta kan öka risken för olyckor, särskilt vid våta vägförhållanden. Dessutom kan det påverka bilens bränsleförbrukning negativt på grund av högre rullmotstånd.

7. Hur vet man om det råder vinterväglag?

  • Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig. Det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad om väderförhållandena och följa lokala trafikmeddelanden.

Artikeln är gjord med stöd av AI-verktyg från OpenAI & Perplexity.ai och kvalitetssäkrad av Aftonbladet. Läs vår AI-policy här.

Följ ämnen i artikeln