Elva fall av sexuellt ofredande på Bråvallafestivalen

Arrangören: Volontären jobbar inte kvar

Uppdaterad 2017-07-03 | Publicerad 2017-06-30

Elva anmälningar om sexuellt ofredande har gjorts under Bråvallafestivalens tre första dagar.

Bland annat misstänks en man som utförde visitationer vid ingången för att ha sexuellt ofredat två kvinnor.

– De uppfattade att han var för närgående på för intima delar, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen.

Tipsa | Vet du mer? Hör av dig till
oss!

Musikfestivalen Bråvalla är inne på sin tredje dag och totalt har elva fall av sexuellt ofredande anmälts.

Enligt polisen utreds några av dessa aktivt medan några är nedlagda i brist på spaningsresultat.

Brotten har skett inne på festivalområdet men inte i samband med någon av spelningarna uppger polisen.

Under festivalens två första dagar anmäldes fyra fall av sexuellt ofredande och vid 23.40 tiden på torsdagskvällen greps även en man för sexuellt ofredande på en kvinna. Mannen, liksom två tidigare gripna, har släppts av åklagare.

– För närvarande har vi inga frihetsberövande kopplande till de ärendena, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen.

Totalt elva fall av sexuellt ofredande

På fredagen tillkom två anmälningar om sexuellt ofredande. Ett av dessa fall anmäldes under fredagsförmiddagen men ska ha skett på torsdagskvällen på campingområdet.

Bland annat misstänks en man som utförde visitationer vid ingången till festivalområdet för att ha sexuellt ofredat två kvinnor.

– De uppfattade att han var för närgående på för intima delar, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen.

Enligt honom agerade de två två kvinnorna snabbt vilket ledde till att mannen kunde gripas.

– Han är identifierad, har förhörts och är uppsatt som misstänkt. Tack vare att de reagerade snabbt hade vi goda möjlighet att hitta rätt person.

Natten till torsdags anmäldes även en grov misshandel samt ett våldtäktsförsök som sedan omrubricerades till sexuellt tvång.

En man utsattes för den grova misshandeln när han ingrep mot några personer som ofredade en ensam kvinna inne på festivalområdet.

Han fick flera slag samt en spark mot huvudet.

”Ganska hanterlig festival”

Trots flertalet händelser säger Thomas Agnevik att den totala upplevelsen är att årets festival hitintills har varit relativt lugn, och att antalet anmälda brott är lägre än under tidigare år.

– Det har varit ganska hanterligt utan några kända, större grova brott än så länge. Men sexuella ofredanden är absolut inte okej och det har även varit ganska mycket narkotika, och många som är påverkade.

I fjol anmäldes flera våldtäkter och en rad sexuella ofredanden under Bråvallafestivalen. Efter det inledde arrangören ett samarbete med RFSU och kommunen för att förebygga sexuella övergrepp.

Arrangör: Volontären jobbar inte kvar

Kajsa Apelqvist är pressansvarig på Bråvallafestivalen och säger till Aftonbladet att hon känner till att en av festivalens volontärer anmälts.

– Det stämmer och personen jobbar inte längre för oss. När det finns den här typen av misstankar så är det inte hållbart att personen jobbar kvar.

Volontärerna har fått utbildning i hur visitering inför besöket ska gå till men Kajsa Apelqvist understryker att det inte handlar om kroppsvisitering.

– Det handlar om att exempelvis känna utanpå fickor för att upptäcka farliga föremål. Alla volontärer har även aktivt behövt godkänna våra värdegrunder och policys för att få arbeta med detta.

Vill ha många anmälningar

På frågan några förändringar framöver svarar Kajsa Apelqvist att man ständigt jobbar med att omvärdera säkerhet- och trygghetsfrågor.

– Vi tar detta på största allvar och uppmanar därför alla att anmäla om något känns fel. Vi vet att brott kan ske överallt men det är först när det anmäls som vi tillsammans med polis kan jobba aktivt med det.

– Vi vill inte ha noll anmälningar om det inte skett noll brott.

Följ ämnen i artikeln