Resan kan bli slutet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-12

Svanberg tog med sig nya flickvännen på semester mitt i krisen

LONDON/STOCKHOLM. Den 20 april kom explosionen som blev början till USA:s största oljekatastrof.

Aftonbladet kan i dag avslöja att styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg i det läget valde att åka på semester med fästmön.

– Får aktieägarna och företaget som de vill tvingas Svanberg gå nu, säger en BP-källa.

Pressen på BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg är massiv, oljekatastrofen i Mexikanska golfen är nu uppe på högsta politiska nivå.

USA:s president Barack Obama kräver att han reser till Vita huset för ett möte. Och brittiska premiärministern David Cameron uttryckte i går sin oro och frustration över situationen i ett telefonsamtal med svensken.

I går eftermiddag kallades Svanberg dessutom till 10 Downing Street i London för ett krismöte i det brittiska regeringshögkvarteret.

Avgångskrav

Aftonbladet, i samarbete med brittiska The Times, kan nu avslöja ny intern kritik mot Svanberg.

Högt upp inom BP finns avgångskrav mot svensken eftersom han hållit en alltför låg profil under krisen.

Men det är inte allt.

Enligt initierade källor ska Svanberg kort efter den gigantiska miljökatastrofen ha rest till Asien med sin fästmö Louise Julian, bosatt i USA och med bakgrund som vd för svenska EF Education.

Svanberg var tidigare gift med Agneta Skoog Svanberg men är sedan i höstas skild. Kort efteråt träffade han Louise Julian. Hon är delvis uppväxt i Singapore och Indonesien.

Väninnan följde med

Först efter semesterresan ska han ha åkt till det hårt drabbade området i USA. Med på resan till katastrofplatsen fanns också väninnan, vilket mött hård kritik.

– Att han först väljer att åka på semester under krisen och sedan tar med fästmön till Houston har skapat stor ilska inom BP. Många högt uppsatta personer inom företaget vill få bort honom och använder detta som ett av argumenten, säger en brittisk källa.

BP valde i går att kortfattat kommentera uppgifterna för The Times:

– Innan styrelseordförandens första besök till USA efter incidenten hade han varit utomlands på en privat resa med sin partner. Det ansågs mer logiskt att de två skulle flyga tillsammans till USA och hans partner åkte sedan till sitt hem i USA. Det här arrangemanget överensstämde med företagets regler, säger Robert Wine, presstalesman på BP.

Konfronterades

Aftonbladet konfronterade i går Carl-Henric Svanberg om den interna kritiken mot semestern med flickvännen.

– Inga kommentarer, blev hans kortfattade svar.

Louise Julian vill inte heller prata om Asien-resan. I stället säger hon:

– Jag var inte med i Houston. Jag bor i USA, men det har inget med det att göra.

Nu finns krav från både aktieägare och koncernledning att göra sig av med den svenske finansprofilen.

I USA har kritiken varit störst mot vd:n Tony Hayward – men han är populär bland medarbetarna på oljebolaget. Det har inte Svanberg hunnit bli under sina få månader som styrelseordförande.

”En av dem måste gå”

– Får USA bestämma så ryker vd:n Tony Hayward, men om företaget och aktieägarna i BP får bestämma blir det ordföranden Svanberg. En av dem måste gå, det är helt klart. Det handlar inte om dagar men det kan ske inom några veckor, säger en brittisk källa med insyn i företaget.

Vid mötet på det brittiska regeringshögkvarteret i går träffade Svanberg bland andra finansminister George Osborne. På måndag är ett antal BP-chefer, oklart om Svanberg är bland dem, även kallade till energi-minister Chris Huhne.

I det mycket skarpt formulerade brevet från president Barack Obamas stab närmast beordras Svanberg att infinna sig på ett möte i Vita huset på onsdag.

Budskapet från Vita huset är glasklart: oljeläckaget ses som ”den värsta miljökatastrofen i USA:s historia”.