Fyndet: En rostig såg

Publicerad 2013-05-23

Här hittade militären de sista kroppsdelarna: Verkade som någon försökt gömma dem

BODEN. Här bär polisens tekniker bort en rostig vedsåg från fyndplatsen i skogen.

Bara timmar tidigare hittades de sista delarna av den döda kroppen – enligt uppgift ett huvud och en torso.

– Jag kan inte svara på om sågen har någon koppling till fyndet, säger polis­inspektör Per Hartman.

Polisen kallade i går eftermiddag in extra förstärkning till sökandet efter Vatchareeya Bangsuna, 20, som varit försvunnen sedan den 4 maj. Några timmar senare samlades ett hundratal personer från militären, Missing people och hemvärnet för att delta i skallgången i skogarna runt Mjösjöberget utanför Boden – ett sökande som snabbt gav resultat.

”Slarvigt ditlagda”

Vid tvåtiden gjorde militärerna det makabra fyndet.

– De skrek ”halt” och lät därefter en polisman titta på fyndet. Man gjorde bedömningen att det var kroppsdelar och valde därefter att spärra av området, frysa läget helt enkelt, och hämta tekniker, säger polisinspektören Per Hartman.

Kroppsdelarna, som enligt uppgift till tidningen NSD är ett huvud och en torso, hittades vid en sten cirka 150 meter från ödehuset där de första kroppsdelarna upptäcktes i måndags kväll.

– De verkade vara slarvigt ditlagda, som att det var en stressad människa som hade tryckt dit dem och försökt gömma dem, säger NSD:s källa.

– Kroppsdelarna var skadade, men det verkade inte som att någon hade försökt bränna upp dem.

Polisen ville i går inte kommentera fyndet, som undersöktes av en rätts­medicinsk läkare under kvällen.

Kan inte fastställa än

En person som deltog i skallgången säger till Aftonbladet att det var ”resten av kroppen” som hittades.

– Den ligger däruppe, det är över nu, säger källan.

Men polisen utesluter inte att ännu fler kroppsdel­ar kan finnas kvar i skogen.

Enligt utredarna är det mycket som tyder på att kroppsdelarna tillhör försvunna Vatchareeya Bangsuan. Men identiteten är fortfarande inte fastställd. Enligt Anna-Lena Hesse, kommunikationschef på polisen i Norrbotten, lär det dröja ytterligare några dagar.

– Som jag förstått kan det dröja upp emot en vecka, säger hon.

Ingen är misstänkt

Sent i går kväll avslutade rättsläkaren sina undersökningar av kroppsdelarna vid Mjösjöberget. Strax innan de hämtades upp av en begravningsbyrå bar teknikerna bort en rostig vedsåg från fyndplatsen och lastade in den i en bil.

Polisen kunde sent i går inte kommentera uppgifterna.

– Jag var inte på plats vid den tidpunkten och kan inte svara på om den här sågen du berättar om har någon koppling till fyndet, säger Per Hartman.

Enligt polisen kvarstår brottsrubriceringen människorov.

Ingen hade i går delgetts misstanke om brott.

BORTA SEDAN 4 MAJ

4 MAJ Vatchareeya Bangsuan, 20, skriver under dagen på Facebook att hon ska ut och ”motionera lite och sedan till kompis och plugga”.

Vid 15-tiden lämnar hon hemmet på Ugglegatan i Boden.

På kvällen kommer hon till kompisen och studerar hos honom i några timmar. I polisförhör har mannen berättat att Vatchareeya lämnade hans lägenhet vid 21-tiden. Kring samma tid uppges ett vittne ha sett henne i närheten av mannens bostad. Den senaste signalen från Vatchareeyas mobil­telefon spåras till en mast vid Åberget i Boden.

7 MAJ Vatchare­eya anmäls försvunnen av sina föräldrar.

9 MAJ Polisen inleder en förundersökning gällande människorov. Sökinsatsen utökas och runt 200 män­niskor deltar, förutom polisen också hemvärnet, frivilliga från organisationen Missing people och privatpersoner.

10 MAJ Polisen avslöjar på en presskonferens att de sista spåren efter 20-åringen slutar vid 21-tiden på lördagskväll­en då hon ska ha lämnat en kompis lägenhet.

11–20 MAJ Polisutredningen pågår samtidigt som Missing people fortsätter sökandet.

20 MAJ Strax före klockan 21 på kvällen gör frivilliga från Missing people fynd nedanför Gammelängs­fortet, ett övergivet militärt övnings­område, och rapporterar till polis­en. Platsen spärras av och undersöks under natten av tekniker.

21 MAJ Polisen bekräftar vid en presskonferens att de hittat mänskliga kroppsdelar.

22 MAJ Militären gjorde nya fynd i skogen cirka 150 meter från ödehuset. NSD uppger att det är huvudet och torson som hittats.