”Det är viktigt att få in unga blodgivare”

Publicerad 2016-08-16

Hundratusen personer i Sverige får varje år blod från frivilliga blodgivare. För en tredjedel av dem är det livsavgörande att det finns färskt blod på sjukhusen.

– Det är viktigt att det kommer nya blodgivare. Vi är i behov av unga blodgivare, säger Liza Håkansson, sjuksköterska.

Att ge blod räddar liv.

Varje dag behövs blod till människor som råkar ut för olyckor, genomgår svåra förlossningar eller som behandlas för cancer. Varje år får ungefär 100 000 personer i Sverige blod från givare. En tredjedel av dessa är i direkt akuta situationer.

– Blod är något vi inte kan tillverka på konstgjord väg utan något vi måste ha från andra människor, säger Liza Håkansson, sjuksköterska i Blodbussen.

”Blod är en färskvara”

Dessutom krävs en kontinuitet i blodgivandet. Blod är bara hållbart i sex veckor.

– Blod är en färskvara som vi hela tiden måste ha, säger hon.

Säkerheten går först när man ger blod. Dels blodgivarens egen hälsa och personen som ska ta emot blodet. Första gången man kommer för att ge blod ska man fylla i en hälsodeklaration och ta ett blodprov för att ta reda på att man inte bär på smittsamma sjukdomar. Är allt ok blir man kallad för att ge blod.

– Det viktigaste är att det är riskfritt. Vi tänker på säkerheten för den som ger blodet och den som tar emot blodet, säger Liza Håkansson.

Resten av proceduren är enkel och tar inte mer än 30 minuter. På plats erbjuds blodgivarna kaffe, juice och macka. Dessutom får de en gåva som de kan välja att behålla själv eller ge bort till behövande.

Skickar sms när blodet används

Många som kommer för att ge blod kan vara nervösa och rädda att svimma.

Men Liza ger lugnande besked.

– Man mår ungefär som innan man kom. Det finns människor som är nervösa första gången. Förhållandevis många som kommer till oss är stickrädda men som ändå vill göra en insats och det är starkt gjort av dem, säger hon.

Dessutom kan blodgivarna följa sitt blod och får ett sms när det används.

– Vi började skicka ut ett ”Tack-sms” när blodet ska användas. De flesta blodgivare talar om att de uppskattar sms:et. Det är värdefullt och de känner att det blir verkligt, att man verkligen har gjort en insats, säger Liza.

Behöver unga blodgivare

Under de senaste åren har det skett en minskning i hela världen bland blodgivare. Just nu är det 220 000 svenskar som donerar blod regelbundet till de 95 blodcentralerna och många bussar som finns i landet. Men fördelningen i landet och när personer donerar blod är ibland ojämn. Därför kan det bli blodbrist i framförallt storstadsregionerna.

– Det försvinner hela tiden bort givare därför är det viktigt att det kommer nya. Vi är i behov av unga blodgivare som kan ge blod längre, säger Liza Håkansson.

Följ ämnen i artikeln