Regeringen höjer bensinskatten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-17

Maud Olofsson: Bensinen blir 17 öre dyrare litern

Dyrare bensin och el.

Det var två beska besked som alliansen levererade på ettårsdagen av sin regeringstid.

– Vi behöver öka på de styrmedel som riktar in sig på det som är mest miljöpåverkande, sa statsminister Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens i dag.

Regeringens klimatskattepaket omfattar tre miljarder kronor. Den största delen läggs på en höjning av koldioxidskatten. Enligt näringsminister Maud Olofsson innebär det en bensinprishöjning med 17 öre litern. Dessutom blir dieseln 20 öre dyrare per liter.

– Om vi ska få fram nya bränslen så måste det också vara lönsamt att köra på dem. Vi har otroligt stora krav på oss och jag vill om 20 år kunna säga till mina barn och barnbarn att jag gjorde allt som jag trodde var nödvändigt för att rädda klimatet, sa Olofsson vid en snabbt sammankallad presskonferens i snålblåsten på Norrmalmstorg i Stockholm.

Sänkt fordonsskatt

Den verkliga prishöjningen blir ännu högre. Med den årliga indexuppräkningen kan framtidens bensinpris stiga med hela 29 öre per liter och dieseln med 55 öre, skriver TT.

Som plåster på såren utlovades sänkt fordonsskatt på bilar som körs med diesel. Dessutom kommer jordbruks- och skogssektorn att undantas från skattehöjningen.

Även elen blir dyrare med alliansens nya miljöpolitik genom en miljardskattehöjning på vatten- och kärnkraft.

Alliansens partiledare har länge varit oense om främst en skattehöjning på koldioxid. Kristdemokraterna gick till val på att sänka bensinskatten. Nu har partiledare Göran Hägglund fått ge sig. En liten tröst för honom och hans väljare var löfte om kompensation för de som drabbas hårdast av de höjda skatterna.

Ekonomiska återvändsgränder

– Vi ska föra en politik så att ekonomiska styrmedel understöder goda miljöval. Men det måste göras på ett sådant sätt så att det inte skapar ekonomiska återvändsgränder för människor med små marginaler, sa Hägglund.

– Därför höjer vi reseavdraget från 18 kronor till 18.50.

Bensinpriset kommer också att hållas nere genom att regeringen nu avskaffar skyddstullen på etanol. Enligt folkpartiledaren Jan Björklund kan det innebära en sänkning av bensinpriset med hela tio öre litern.

De tre klimatskattemiljarderna ska regeringen använda till att sänka skatten för de som arbetar.

Följ ämnen i artikeln