Polisen vän med kvinna som anmälde Assange

Uppdaterad 2011-03-13 | Publicerad 2011-03-10

En förhörsledare i Assange-fallet och en av kvinnorna som anmält Assange för sexuellt ofredande är vänner.

Förhörsledaren har dessutom kritiserat Assange på sin Faceboook-sida.

– Om det här stämmer är frågan om man inte måste starta om hela utredningen, säger Björn Hurtig, som är Julian Assange svenske advokat.

Julian Assange.

När två kvinnor, 31 och 27 år gamla, anmälde Julian Assange för sexövergrepp i augusti förra året höll två olika poliser förhör med dem.

Den ena förhörsledaren visar sig nu vara vän med 31-åringen. De är båda aktiva inom Socialdemokraterna och är vänner med varandra på Facebook.

Höll inte förhöret

31-åringen är anställd inom rörelsen, medan förhörsledaren är förtroendevald S-politiker på lokal nivå i Stockholm och har varit styrelsemedlem i HBT-Socialdemokraterna. Den aktuella förhörsledaren höll dock inte förhöret med 31-åringen, hon förhörde i stället den 27-åriga kvinnan.

Den som går in på förhörsledarens Facebook-sida ser att hon har 1 002 Facebook-vänner, varav en är 31-åringen. Samtidigt har 31-åringen på sin blogg listat förhörsledaren som en av "mina kompisar".

Förhörsledaren har dessutom på sin Facebook-sida flera gånger kritiserat Julian Assange, trots att hon är inblandad i brottsutredningen mot honom.

•Förhörsledaren uttryckte stöd för de båda kvinnornas advokat Clas Borgström klockan 17:29 den 24 februari, då hon skrev "Heja Clas Borgström!!!"

•När Aftonbladet.se ordnade en chatt med Julian Assange samma dag skrev hon "Vafan ska det här föreställa??? Omdöme noll!!!" klockan 21:01.

•Senare samma dag, klockan 22:32, beskrev hon Julian Assange som den "överdrivet upphaussade sprickfärdiga bubblan Assange".

Tidningen Expressen, som tidigare i dag avslöjade kopplingen mellan förhörsledaren och den 31-åriga kvinnan, har hittat en internet-konversation mellan de båda redan i april 2009, 16 månader innan brottsutredningen inleddes. 31-åringen skrev då på sin blogg om att vita män "tar sig rätten att bestämma vad som inte är kränkande". Förhörsledaren lade ut citatet på sin blogg, varpå 31-åringen lämnade en personlig hälsning på förhörsledarens blogg.

Förhörsledaren vill inte kommentera frågan om hon är jävig på grund av hennes vänskap med 31-åringen och hennes kritiska uttalanden mot den brottsmisstänkte Julian Assange.

– Jag får inte uttala mig om utredningen, säger hon till Aftonbladet.

Hurtig kritisk

Inte heller förundersökningsledaren, Marianne Ny, vill uttala sig.

– Överåklagare Marianne Ny kan inte lämna några kommentarer om de nya medieuppgifterna i Assangeärendet, står det i dag på Åklagarmyndighetens hemsida.

Men Julian Assange svenske advokat Björn Hurtig är desto mer kritisk till uppgifterna om förhörsledarens kritik mot Assange och vänskapen mellan förhörsledaren och 31-åringen:

– Jag har hört de här ryktena tidigare. Om det här stämmer är frågan om man inte måste starta om hela utredningen.

Silbersky: Olämpligt

Advokat Leif Silbersky, som inte har något uppdrag i Assange-fallet, är ännu mer kritisk:

– Det är ett olämpligt beteende att ställa upp i ett mål på det här sättet och ha de anknytningar som har redovisats. Caesars hustru får ju inte ens misstänkas. Därför borde vederbörande direkt ha avstått från att agera i målet.

V ad innebär detta för brottsutredningen?

– Att vederbörande bör kopplas av från utredningen så fort som möjligt. Det är också möjligt att det får göras nya förhör för att säkerställa att det sker en objektiv utredning.

– Det är en häpnadsväckande omdömeslöshet att sprida värdeomdömden på det här sättet. Polisen lär sig i sin utbildning att vara objektiva. Här sätter man sig över vad man har fått lära sig om hur man ska agera som polis.

”Höll förhör med den hon inte är bekant med”

Stockholmspolisens presstalesman Ulf Göranzon säger i ett pressmeddelande:

– När de båda kvinnorna kom till Klara närpolisstation den 20 augusti och lämnade sin information uppstod misstanke om brottslig gärning. Den ene anmälningsmottagaren och en av kvinnorna känner varandra sedan tidigare. Anmälningsmottagaren tog upp anmälan och höll målsägandeförhör med den person hon inte är bekant med. Hon har inte varit föredragande inför åklagaren.

– På måndagen den 23 augusti överlämnades ärendet för fortsatt handläggning till Citypolisens utredningsrotel. Då avslutades anmälningsupptagarens medverkan i utredningen och hon har därefter inte deltagit.

Göranzon kommenterar också frågan om vad poliser får skriva på Facebook:

– Den grundlagsskyddade yttrandefriheten gäller alla. Som polisanställd bör man alltid överväga hur och om vad man yttrar sig på olika sociala medier, liksom i andra sammanhang.