Här räddas 94 personer av Gula båtarna

Uppdaterad 2015-11-23 | Publicerad 2015-11-22

Gula båtarna räddade under natten 94 personer utanför den grekiska ön Agatonisi.

Bland annat räddades 23 barn under räddningsaktionen.

– Det var becksvart ute. När vi kom närmare såg vi att de var otroligt många. Det minsta barnet var bara några månader gammal, säger Aftonbladets Peter Wixtröm.

Larmet kom klockan ett på natten. Kustbevakningen hade observerat ett, möjligen flera, eko som plötsligt försvann från radarn.

Gula båtarna begav sig direkt ut på de stora vågorna i den mörka natten. Det blåste 10-12 meter per sekund.

– Det var becksvart ute och vi befarade det värsta, säger fotografen Peter Wixtröm.

Resan tog två timmar innan besättningarna kom fram till ön Agatonisi och fick syn på en grupp flyktingar på en klippig ö.

– Vi fick syn på ett ljus och åkte mot det. De hade tänt en eld av flytvästar och plastdunkar. När vi kom närmare såg vi att de var otroligt många.

23 var barn

På den lilla klippiga ön stod 94 personer och 23 av dem var barn, vissa bara några månader gamla.

Alla var genomblöta, trötta, sjösjuka och hade hoppats på hjälp mellan fyra och fem timmar. Gula båtarna tvingades köra tre vändor eftersom de var så många som behövde hjälp.

– Vi hjälpte kvinnor och barn först. Alla var såklart oroliga att de skulle bli lämnade kvar på ön medan båtarna åkte och lämnade folk, säger han.

Smugglaren flydde platsen. Enligt Peter Wixtröm hoppade personen av båten ner i vattnet och hämtades av en vattenskoter.

Räddat över 300 liv

Efter ett intensivt räddningsarbete lyckades Gula båtarna och besättningen rädda alla 94 personer som fördes i säkerhet. Båtarna fortsatte att söka efter eventuellt överlevande, men ingenting – varken människor eller övergivna farkoster – hittades i havet.

Sedan Gula båtarna anlände till Medelhavet i slutet av oktober har de deltagit i flera räddningsinsatser. Nu har de sammanlagt räddat 311 liv.

I början av november räddades 37 personer utanför Samos kust, veckan innan räddades nio personer som fastnat på ett klippblock och bara dagar efter att Gula båtarna anlänt till Grekland ägde en stor räddningsaktion rum. Då räddades totalt 46 personer.

Så kan du stödja Gula båtarna

Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.

Så mycket pengar har samlats in

Här kan du följa Gula båtarna på Facebook.

Följ ämnen i artikeln